DigiEconomic: Doar 18% dintre firmele din România s-au înrolat în sistemul eFactura, obligatoriu de la 1 ianuarie

Data publicării:
logo sistemul e factura
Proiectul „E-factura – sistem obligatoriu de facturare electronică“ a fost demarat în luna martie 2020 de către Ministerul Finanțelor și Agenția Națională de Administrare Fiscală. Sursa foto: Facebook

Mai puțin de o cincime (18%) dintre firmele active din România s-au înrolat până acum în sistemul eFactura, care devine obligatoriu de la 1 ianuarie 2024 pentru livrările între firme, scrie DigiEconomic. Sistemul unic de facturare va înlocui toate celelalte tipuri de facturi, fie că sunt pe hârtie sau electronice.

Doar 130.000 de firme din cele aproximativ 700.000 din România care depun bilanț, adică sunt active, s-au înregistrat în sistemul eFactura, care devine obligatoriu peste nici o lună, la 1 ianuarie 2024, potrivit datelor la zi deținute de Ministerul Finanțelor și comunicate exclusiv DigiEconomic.ro.

Procentul este mic și dacă este raportat la firmele care au depus anul acesta Declaraţia informativă privind livrările/prestările şi achiziţiile efectuate pe teritoriul naţional (D394), adică cele care au făcut efectiv vânzări și cumpărări anul acesta. Numărul acestora este de 490.000, însemnând că numai 26,5% s-au înrolat.

Sistemul eFactura devine obligatoriu de la 1 ianuarie 2024, pentru toate livrările de bunuri și prestările de servicii care au loc în România, realizate între persoane impozabile stabilite în Romania (B2B) (business to business).

Citește continuarea pe DigiEconomic.

Partenerii noștri