Sari la conținut

Finlanda își va moderniza elicopterele în România

Garda de frontieră din Finlanda îşi modernizează elicopterele la fabrica de la Ghimbav, judeţul Braşov. Două aparate de zbor Super Puma ale detaşamentului de aviaţie vor ajunge la sfârşitul acestui an în România. Digi24 a fost în Finlanda şi a filmat locul de unde este monitorizată cea mai lungă frontieră a Uniunii Europene. Fără elicoptere, misiunea ar fi imposibilă. Numai graniţa cu Rusia se întinde pe 1.300 de kilometri. În afara misiunilor de supraveghere, piloţii finlandezi duc la îndeplinire şi misiuni de căutare şi salvare de pe mare.

În Finlanda, elicopterele Gărzii de Frontieră intervin în toate situaţiile de urgenţă. În fiecare an, piloţii au peste 600 de misiuni şi zboară în jur de 4.000 de ore. Folosesc și elicoptere de ultimă generaţie, de tip H215, exact modelul care urmează să fie fabricat în România, la Ghimbav. Uriaşele aparate pot să ridice de la sol o greutate de până la 8.500 de kilograme şi pot transporta, pe lângă cei 5 membri ai echipajului, între 11 şi 15 de pasageri.

Lauri Holopainen, pilot: Sunt unul dintre piloţii aflaţi la comandă în baza noastră. Misiunea mea este să fim mereu gata de intervenţie. De fiecare dată când mergem pe mare pe timp de noapte este o provocare.

Jan Mamgren, copilot: Avem multe sisteme diferite pe care trebuie să le controlăm. Vin informaţii din surse diferite, multe staţii. Misiunea este mai complicată. Cea mai mare dificultate este să gestionezi situaţia şi să iei mereu cele mai bune decizii.

Unul dintre elicoptere este un adevărat spital mobil. E dotat cu toată aparatura necesară pentru resuscitare. În plus, poate participa şi la misiuni de recunoaştere: piloţii pot filma la distanţe mari cu o cameră giroscopică HD montată sub elicopter.

Pilot: Când mergem într-o misiune este mereu acea situaţie în care nimeni nu poate ajunge acolo. Suntem sigurul lor ajutor.

Pilot: Suntem foarte mulţumiţi de performanţele acestei camere pentru misiunile noastre. Facem misiuni de căutare-salvare şi patrulare la frontieră. Putem vedea aproape totul. Putem vedea chiar și animale mici.

Finlanda gestionează cea mai mare frontieră a Uniunii Europene, peste 2.000 de kilometri, dintre care 1.300 sunt graniţă cu Rusia. În total, detaşamentul de aviaţie finlandez are 14 elicoptere. Statul finlandez a decis ca două elicoptere Super Puma, cumpărate acum 30 de ani, să fie modernizate în România, la fabrica Airbus de la Ghimbav. Vor fi transformate în modelul H215.

Risto Jääskeläinen, comandantul detașamentului de elicoptere: Am vizitat facilităţile din România şi am fost impresionat de clădirile moderne. O să dureze ceva timp, este vorba despre un an pentru fiecare aparat de zbor. Nu este un proiect mic. Aceste elicoptere au fost cumpărate la sfârşitul anilor '80. Sunt din acele vremuri şi dacă le comparăm cu cel din din spatele meu... Arată la fel, dar este un elicopter cu totul diferit în interior. O să le desfacem în bucăţi şi vor fi reconstruite în România.

34 de piloţi, 54 de tehnicieni şi 18 scafandri lucrează la Detaşamentul de Aviaţie al Gărzii de Frontieră Finlandeze. Instituţia are un buget anual de 21 de milioane de euro.