Metrorex susține că nu poate acorda majorări de 42%

Data actualizării: Data publicării:
Oamenii așteaptă metroul pe peron

Sindicaliștii Metrorex amenință cu grevă generală  la metrou, după 10 noiembrie, dacă salariile nu vor fi majorate cu 42%. Conducerea regiei de transport cu metroul a remis un comunicat de presă în care menționează motivele pentru care nu poate acorda sporul de 42% la salariu cerut de sindicate. Metrorex este una dintre companiile de stat cu cele mai mari salarii. 

Negocierile dintre administrația Metrorex și sindicatul Unitatea Sindicatul Liber din Metrou (USLM) continuă, în conformitate cu legea dialogului social, până la încheierea noului Contract Colectiv de Muncă, potrivit unui comunicat de presă al regiei remis vineri.

Metrorex spune că sindicatului USLM au solicitat o majorare consistentă a salariilor angajaților de la metrou. „Creșterea de 42 % cerută de sindicat depășeste limita bugetului și potrivit reglemetărilor legale, nu poate fi acordată pentru că:

  • Ordonanța nr. 26/2013 prevede că societățile comerciale și regiile cu capital majoritar de stat nu pot mări salariul mediu brut lunar cu mai mult de 60% din creșterea productivității muncii;
  • Mandatul pe care comisia de negociere a CCM îl are de la Consiliul de Administratie menționează că, potrivit Legii nr. 500/2002 privind finanțele publice, negocierea se va face doar în limita bugetului de venituri si cheltuieli aprobat pentru 2018, pentru că mărirea salarială se va acorda de la 1 noiembrie a.c.

Ce salarii au angajații de la metrou

"Salariul de bază al angajaților angajaților Metrorex a crescut în 2015 cu 10%, în 2016 cu 10%, iar de la 1.11.2017 cu 12%.  Salariul de bază a fost ajustat cu încă 21%, astfel încât să acopere influențele aplicării OUG 79/2017 privind trecerea unor contribuții obligatorii din sarcina angajatorului în sarcina angajatului, cu aplicabilitate din 1.01.2018”, spune regia.

În 2018, salariul mediu brut al angajaților de la metrou este de 3.300 lei. În ultimii ani, angajații de la metrou au primit constant majorări de 10% pe an la negocieri.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri