Companiile private, amendate cu peste 400 de milioane de euro în ultimii opt ani

Data publicării:
bani euro-2

Petroliştii conduc în clasamentul celei mai mari amenzi primite vreodată de mediul privat din partea statului român. În urmă cu doi ani, cinci companii petroliere au fost amendate cu peste 200 de milioane de euro din cauză că s-au înţeles să scoată în acelaşi timp de pe piaţă un sortiment de benzină mai ieftin. Cu toate acestea, cea mai veche anchetă care a rămas nefinalizată este tot în domeniul carburanţilor. Autoritatea de concurenţă caută de opt ani dovezi că benzinarii s-au înţeles în stabilirea preţurilor la pompă.

Tot în 2011, anul celor mai mari amenzi, Orange şi Vodafone au avut de plătit împreună o amendă de 69 de milioane de euro din cauza abuzului de poziţie dominantă.

Consiliul Concurenţei a amendat şi companii de stat. Este vorba de Poşta Română, care a primit în 2010 o amendă de 24 milioane de euro, însă nici CFR Marfă nu a scăpat de amendă în 2006, tot din cauza abuzului de poziţie dominantă.

Producatorii de ciment au fost penalizaţi şi ei pentru că au format un cartel pentru fixarea preţurilor. Aproape 29 de milioane de euro au avut de plătit la nivelul din 2005, iar patru companii de pe piaţa insulinei au fost amendate pentru împărţirea pieţei.

În urma acestor înţelegeri cel mai dezavantajat rămâne consumatorul, care ajunge să plătească mai mult pe produsele pe care le cumpără. Aceasta se întâmplă pentru că nu piaţa stabileşte preţul în urma concurenţei loiale, ci preţurile sunt manipulate de înţelegerile dintre aceste companii.

 Cele mai mari amenzi

CARBURANŢI - 205 MIL. EURO

TELEFONIE - 69 MIL. EURO

POȘTA ROMâNĂ - 24 MIL. EURO

CFR MARFĂ - 6 MIL EURO

CIMENT - 28,5 MIL EURO

PRODUCĂTORI INSULINĂ - 22,6 MIL. EURO

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri