Câți bani au cheltuit turiștii străini în România, în primele șase luni ale anului

Data publicării:
turisti straini bucuresti autobuz shutterstock_1132936664
Foto: Shutterstock

Numărul de turişti nerezidenţi cazaţi în primul semestru al anului în curs în structurile de cazare turistică colective din România s-a ridicat la 1,273 milioane, iar cheltuielile acestora s-au situat la un total de a 3,068 miliarde de lei, principalul motiv al sejurului petrecut în ţara noastră constituindu-l afacerile, participarea la congrese, conferinţe, cursuri, târguri şi expoziţii, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS), publicate luni.

Foto

turisti straini bucuresti autobuz shutterstock_1132936664
Foto: Shutterstock

Conform statisticii, în primele şase luni din 2018, turiştii nerezidenţi sosiţi în România au cheltuit în medie 2.409,3 lei/persoană.

Pe de altă parte, în trimestrul II al acestui an, numărul total de nerezidenţi cazaţi în structurile de cazare turistică colective a fost de 793.000, iar cheltuielile acestora s-au ridicat în total la 1,938 miliarde de lei, principalul motiv al sejurului petrecut de aceştia în România reprezentându-l afacerile, participarea la congrese, conferinţe, cursuri, târguri şi expoziţii, echivalentul a 58,5% din numărul total de turişti nerezidenţi. Totodată, cheltuielile acestora au reprezentat 60,1% din total.

Cel de-al doilea motiv al sejurului petrecut de către nerezidenţi în România în perioada analizată l-au reprezentat călătoriile în scop particular (41,5% din numărul total de turişti nerezidenţi), dintre acestea evidenţiindu-se călătoriile pentru vacanţe (71,2%). Călătoriile în scop particular includ: călătoriile pentru vacanţe, cumpărături, evenimente culturale şi sportive, vizitarea prietenilor şi rudelor, tratament medical, religie, tranzit şi alte activităţi.

De asemenea, din totalul cheltuielilor pentru afaceri, ponderea cea mai mare o reprezintă cheltuielile pentru cazare (52,8%), fiind preferată în special cazarea cu mic dejun inclus (90,4%).

Cheltuielile turiştilor nerezidenţi în restaurante şi baruri au fost de 17%, în timp ce sumele cheltuite pentru cumpărături au reprezentat 11,7%. În plus, din totalul cheltuielilor pentru cumpărături, 39,9% au reprezentat cheltuielile pentru cumpărarea de cadouri şi suveniruri, urmate de cheltuieli pentru cumpărarea alimentelor şi băuturilor (36%).

În acelaşi timp, în intervalul de referinţă, cheltuielile pentru închirierea de autoturisme au avut o pondere de 48,6% din totalul cheltuielilor pentru transport, iar cheltuielile pentru acces în parcuri de distracţii, târguri, cazinouri, săli de jocuri mecanice 43,4% din acest totalul alocat pentru recreere.

Potrivit INS, din numărul total al nerezidenţilor sosiţi în România, 49,2% şi-au organizat sejurul prin agenţii de turism, iar 34,1% şi-au organizat singuri sejurul.

Principalul mijloc de transport utilizat de către turiştii nerezidenţi pentru a sosi în România a fost avionul (79,6% din numărul total de turişti). Autoturismele proprii au reprezentat 10,8%, urmate de autocare şi autobuze, cu 7,8%, şi alte mijloace (tren, ambarcaţiuni fluviale, autoturisme închiriate, motociclete etc.) - de 1,8%.

În primul semestru, principalul motiv al sejurului petrecut de către turiştii nerezidenţi în România a fost determinat, de asemenea, de afaceri, participarea la congrese, conferinţe, cursuri, târguri şi expoziţii (60,3% din numărul total de turişti nerezidenţi), cheltuielile acestora ridicându-se la 61,2% din total.

Un al doilea motiv al sejurului petrecut de nerezidenţi în România a fost reprezentat de călătoriile în scop particular (39,7% din numărul total de turişti nerezidenţi), dintre acestea evidenţiindu-se călătoriile pentru vacanţe (68,5%). Călătoriile în scop particular au inclus: călătoriile pentru vacanţe, cumpărături, evenimente culturale şi sportive, vizitarea prietenilor şi rudelor, tratament medical, religie, tranzit şi alte activităţi, precizează INS.

Din totalul cheltuielilor pentru afaceri, ponderea cea mai mare o reprezintă cheltuielile pentru cazare (52,7%), fiind preferată în special cazarea cu mic dejun inclus (90,3%). În baruri şi restaurante, turiştii nerezidenţi au cheltuit 17,1% din total, iar pentru cumpărături 12,1%. Totodată, din totalul cheltuielilor pentru cumpărături, 39,5% au reprezentat cheltuielile pentru cumpărarea de cadouri şi suveniruri, urmate de cheltuieli pentru cumpărarea alimentelor şi băuturilor (36,6%).

Cheltuielile pentru închirierea de autoturisme au avut o pondere de 49,4% din totalul cheltuielilor pentru transport, iar cheltuielile pentru acces în parcuri de distracţii, târguri, cazinouri, săli de jocuri au reprezentat 41% din totalul cheltuielilor pentru recreere.

Din numărul total de nerezidenţi sosiţi în România, 50,4% şi-au organizat sejurul prin agenţii de turism, iar 32,8% şi-au organizat singuri sejurul.

INS notează că principalul mijloc de transport utilizat de către turiştii nerezidenţi pentru a sosi în România a fost avionul (80,6% din numărul total de turişti). Autoturismele proprii au reprezentat 11,5%, urmate de autocare şi autobuze cu 6,2% şi alte mijloace - de tip tren, ambarcaţiuni fluviale, autoturisme închiriate, motociclete etc.- a însemnat 1,7% din total.

Sursa: Agerpres

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri