Românii se plâng de facturi uriașe la energie electrică. Secretar de stat: Cel mai ieftin MW de energie este cel pe care nu-l consumăm

Data publicării:
un bec langa calculator si monede
Familiile cu 3 copii înscriși la școală ar putea beneficia de compensare la energie. Foto: Guliver/GettyImages

Problema facturilor la gaze și electricitate care au explodat în ultima perioadă provoacă disperare printre consumatorii care s-au trezit cu sume colosale de plată după liberalizarea pieței. Unii telespectatori Digi24 se plâng că valoarea facturilor a crescut de la o lună la alta chiar și cu 200%.  Guvernanții  spun că o soluție ar fi aplicarea din această iarnă a legii consumatorului vulnerabil. Mai exact, se vor da ajutoare între 160 și 500 de lei pentru sezonul rece. Beneficiari sunt însă doar românii cu venituri foarte mici. Pentru ceilalți, soluția ar fi să devină mai ponderați atunci când consumă energie electrică, spun oficialii. „Cel mai ieftin megawatt de energie este cel pe care nu-l consumăm” a declarat luni seara, la Digi24, George Niculescu, secretar de stat în Ministerul Energiei.

„Dacă ai piață concurențială, prețurile pot să și scadă”, spunea în urmă cu câteva zile premierul Florin Cîțu, el însuși părând să fie luat prin suprindere de scumpirile accelerate. „Aș vrea să înțeleg exact ce se întâmplă cu creșterea prețurilor. Am chemat Consiliul Concurenței, pentru că este o diferență foarte mare de la liberalizare, deci pe piață liberă, piață concurențială, și vreau să mă asigur că în România îndeplinim condițiile unei piețe concurențiale”, a declarat premierul Cîțu.

De ce au explodat prețurile

Deocamdată, piața concurențială a adus doar scumpiri, atât ca urmare a unei liberalizări prost făcute, cât și după creșterea prețurilor energiei și a gazelor pe bursă, spun experții.

Potrivit Institutului Național de Statistică, tarifele pentru curent și gaze au crescut cu 23, respectiv 20 la sută, din decembrie și până în iulie.

Iar tăvălugul scumpirilor nu se va opri prea curând, avertizează experții. Românii se plâng deja că au primit informări potrivit cărora valoarea facturilor crește și cu 200%.

 

Cum poți reduce factura. Sfaturile specialiștilor

„Mergeți pe piața concurențială, liberă, alegeți cea mai bună ofertă. Nu stați pe piața serviciului universal! Primul care e pe listă, mai sunt 2-3 la același preț, este compania noastră, Hidroelectrica, oferă același preț, 0,225 lei pe kWh, faceți contracte!” îndemna ministrul energiei, Virgil Popescu.

„Eu le recomand oamenilor să-și ia soarta în propriile mâini. În primul rând să încerce să-și optimizeze consumul, adică să nu mai risipească. Să nu mai lase televizoarele în stand-by cand pleacă de acasă și să consume degeaba, să-și izoleze termic locuințele, să-și modernizeze sistemul de iluminat, să-și cumpere becuri cu led, care consumă mai puțin”, sunt sfaturile pe care le dă expertul Răzvan Nicolescu, fost ministru al energiei.

„Măsurile de eficiență energetică nu trebuie privite ca fiind ceva rău. Ele sunt peste tot în lume apreciate ca fiind un mod prin care poți să-ți reduci costurile cu utilitățile. Nu este nimic rău în a fi atenți în ceea ce privește consumul ponderat de energie electrică, în sensul în care ne putem reduce facturile în acest sens. Să nu uităm faptul că cel mai ieftin kilowatt sau megawatt de energie nu este nici cel din surse regenerabile, nici cel de pe OPCOM de pe zilele următoare, ci cel mai ieftin megawatt de energie este cel pe care nu-l consumăm”, a declarat luni seara, la Digi24, George Niculescu, secretar de stat în Ministerul Energiei.

Cine are dreptul la ajutor financiar pentru încălzirea locuinței

Pentru a veni în sprijinul românilor cu venituri mici, grav afectați de scumpiri, guvernanții vor ca legea consumatorului vulnerabil să se aplice nu din toamna anului viitor, ci chiar de la 1 ianuarie sau poate chiar mai devreme.

Proiectul de lege, adoptat deja de Senat, prevede acordarea unor ajutoare financiare pentru încălzirea locuinței, cuprinse între 160 și 500 de lei, pentru aproximativ 400 de mii de gospodării.

Limita maximă a veniturilor până la care o persoană poate beneficia de ajutoare pentru încălzire este de 810 lei de persoană în cazul familiilor şi 1.445 de lei în cazul persoanelor singure.

Pentru a intra în vigoare actul normativ trebuie adoptat și de Camera Deputaților.

Ajutorul pentru încălzirea locuinţei:

- 250 lei lunar pentru gaze naturale
- 500 lei lunar pentru energia electrică
- 160 lei lunar pentru combustibili solizi şi petrolieri

Ce explicații are un oficial din Ministerul Energiei pentru o factură uriașă primită de un telespectator Digi24

Un telespectator Digi24 a povestit că s-a întors din vacanță și a găsit o factură de 3.300 de lei pentru un consum de 4.466 de kWh pentru o lună de zile, în condițiile în care anterior plătea 70-80 de lei pentru 130-140 de kWh.

„Vă dați seama că aici este vorba despre o greșeală sau o lipsă de transmitere a indexului pentru o perioadă de timp. S-ar putea să fie vorba de o regularizare, eventual. Aici problema nu este a furnizorului, pentru că măsurarea consumului o face distribuitorul de energie electrică. Practic, citirea contorului o face distribuitorul de energie electrică, iar datele măsurate, consumul înregistrat, se transmite către furnizor, iar acesta întocmește factura”, a explicat la Digi24 George Niculescu, secretar de stat în Ministerul Energiei. În cazul în care un client nu trimite indexul, se face o estimare, dar în funcție de istoricul său de consum, deci un consum de 4.466 de kWh nu s-ar justifica. „Aici este rolul ANRE-ului, care trebuie să verifice situația aceasta”, a spus George Niculescu.

 Alți telespectatori Digi24 se plâng că de luni de zile dau telefoane, trimit mailuri și nu le răspunde nimeni. Un alt telespectator spune că i-a venit o factură de peste 1.000 de lei, deși consumul fusese 0.

„Cei care se ocupă de astfel de probleme și la care telespectatorii dvs pot să sesizeze astfel de probleme sunt cei de la ANRE, care are obligația să verifice aceste sesizări și să treacă la măsuri coercitive, dacă distribuitorul care a trimis spre furnizor astfel de valori nu și-a făcut treaba cum trebuie”, spune George Niculescu.

El a precizat că termenul legal în care ANRE trebuie să răspundă la sesizări este de maximum 30 de zile.

Pe de altă parte, ANRE este o instituție aflată în subordinea Parlamentului, iar Ministerul Energiei nu are pârghii directe prin care să poată să îmbunătățească acest aspect, dar „suntem în contact permanent și putem să transmitem o mai bună aplecare asupra acestei situații”, a spus secretarul de stat George Niculescu.

Ar putea fi facturile „umflate”? Rolul ANRE

Pe fondul acestei liberalizări, în spațiul public există și această temere: pentru că toată lumea se așteaptă să crească prețurile, unii furnizori ar putea profita în mod speculativ de situație.

„Acest lucru nu ar fi posibil, pentru că este o piață reglementată de ANRE. Dar de cele mai multe ori, consumatorul final, cel de acasă, n-a văzut ANRE-ul ca pe o instituție care să fie de partea lui, ci a sesizat-o ca fiind în barca cealaltă, și anume a companiilor. A sesizat-o, nu spun că acest lucru se întâmplă. ANRE-ul trebuie să fie un arbitru. Din păcate, în acest moment, meciul este total dezechilibrat, pentru că, pe de o parte, avem companiile mari, care iată, fac tot felul de lucruri cel puțin ciudate în acest moment, iar consumatorului final i se spune: trebuie să plătești factura, după care vii și faci sesizări, dar tu trebuie să-mi dai banii. Practic, îl creditezi în momentul acela și după aceea vezi ce decizii mai ia ANRE-ul! În acest moment este o nebuloasă, este o apă tulbure în care înoată rechinii, iar peștișorii mici de acasă sunt înghițiți rând pe rând de rechinii care ne dau energie”, a comentat Stelian Muscalu, realizator „Business Club”.

Liberalizarea s-a făcut prost

„Liberalizarea pieței energiei a început de ceva timp. Practic, am respectat o directivă europeană care ne obliga să facem acest lucru. Piața concurențială, în principiu, dă ocazia consumatorului să-și aleagă cea mai bună ofertă, astfel încât să-și subdimensioneze valoarea facturii de energie electrică. Portarea de la un furnizor la altul se poate face cu aceeași lejeritate cu care ne schimbăm operatorul de telefonie mobilă. Folosind comparatorul de pe site-ul ANRE-ului, putem oricând să ne introducem datele și să vedem cel mai convenabil furnizor de energie, în funcție de consum”, a arătat George Niculescu, secretar de stat în Ministerul Energiei.

„Liberalizarea pieței energiei și gazelor s-a făcut prost, din cauza politicienilor, care s-au temut de această liberalizare pentru că ar fi putut să piardă voturi din cauza creșterii de prețuri. Dar dacă s-ar fi făcut la timpul ei, creșterile n-ar fi fost atât de explozive. Acum, liberalizarea se suprapune pe un context internațional total defavorabil”, a comentat Stelian Muscalu, realizatorul emisiunii „Business Club”. Astfel, de pildă, certificatele de carbon erau undeva la 10 euro pe tonă la începutul anului, au ajuns la 53 și ar putea ajunge la 70 de euro pe tonă, ceea ce se va reflecta în creșterea prețului la energie. Pe de altă parte, la nivelul instituțiilor, și ANRE are vina ei, pentru că nu a făcut la timp campanii de informare a populației, consideră Stelian Muscalu.

Lege pentru încurajarea prosumatorilor

Prețurile și majorarea prețurilor atât la energie, cât și la gaze naturale trebuie să le punem și în contextul revenirii economice de după pandemie, care crește nevoia de energie electrică și gaze. Un consum mai mare presupune și o cerere mai mare.

Pe de altă parte, aceste scumpiri reflectă și lipsa de investiții în noi capacități de producție de energie regenerabilă, în condițiile în care Comisia Europeană și-a propus ținte ambițioase pentru producerea de energie verde. În PNRR, sunt alocați  1,6 miliarde de euro în acest sens, pentru producere, dar și preluare de energie alternativă, a explicat George Niculescu, secretar de stat în Ministerul Energiei.

„În momentul de față, lucrăm la o modificare legislativă pentru a încuraja investiții de genul instalării unor kit-uri fotovoltaice, prin care practic, prosumatorii cu până în 200 de kW putere instalată, atât agenți economici, cât și consumatori casnici, să poată beneficia de o măsură de compensare cantitativă a producției cu consumul de energie, în sensul în care presiunea de pe sistemul energetic național să fie luată o dată prin scăderea consumului, iar în același timp prin introducerea și injectarea în rețeaua de joasă tensiune a unor cantități de energie care pot suplini nevoile consumatorilor din proximitate. Nu vom compensa valori, ci vom compensa cantități, astfel încât să evităm toate taxele aferente acestor cantități de energie”, a declarat secretarul de stat.

În ceea ce privește stocul de gaze naturale, în momentul de față depozitele interne sunt umplute la 18 la sută din capacitate, procesul va continua și nu avem motive să ne facem griji în ceea ce privește asigurarea cu gaze naturale pentru sezonul rece, a menționat George Niculescu.

Citiți și: Raport alarmant: În 9 ani, România rămâne fără gaze naturale, iar în 22 de ani fără rezerve de petrol

Urmăriți discuția cu George Niculescu și Stelian Muscalu în materialul video de mai jos:

Partenerii noștri
Playtech
Rușii își fac bagajele: Imagini din satelit dezvăluie cum își retrag echipamentele militare și le încarcă...
Digi FM
Un puști de la grădi, vedetă pe TikTok, după „gafa” pe care a făcut-o la serbare. Utilizatorii de internet...
Pro FM
Ariana Grande, copleșită de criticile legate de aspectul ei în schimbare: "De la 17 ani mă simt ca un...
Film Now
Cum arată azi Michaela Quinn și Sully din serialul vedetă al anilor 90, "Dr. Quinn". Filmările începeau acum...
Adevarul
Ce sfaturi a primit o tânără revoltată de salariul de 3.500 de lei: „Voi cum rezistați cu acești bani? Sunt...
Newsweek
Cum a pierdut un pensionar sute de lei la pensie la Mica Recalculare? Ce greșeală a făcut? DOCUMENT
Digi FM
Câți bani ar putea câștiga România în fiecare an, datorită aderării la Schengen. Adrian Negrescu: „E nevoie...
Digi World
Când e solstițiul de iarnă în 2024 și de ce este cea mai lungă noapte din an
Digi Animal World
Ce a făcut o vacă după ce stăpânul său a vândut-o unui vecin: „Asta se întâmplă când vinzi un animal fără...
Film Now
Jennifer Aniston și Sandra Bullock, împreună la un medic estetician cunoscut pentru liftinguri faciale și...
UTV
Jennifer Lopez, in mijlocul unui scandal dupa aparitia unor imagini controversate cu P. Diddy din noaptea...