Cum arată harta sărăciei din România

Data publicării:
saracie

Cinci din cele șapte regiuni ale României au un Produs Intern Brut (PIB) pe locuitor mai mic de jumătate din media Uniunii Europene, în timp ce doar două regiuni ale țării se găsesc undeva între 50% și 100% din PIB mediu al UE, arată datele publicate vineri de Oficiul de Statistică al UE, Eurostat.

Potrivit agenției news.ro, situația cea mai drastică se găsește în nord-estul țării. Aici PIB este de 34% din media UE. Singura consolare este faptul că există regiuni în Europa și mai sărace. Este vorba de Mayotte din Franța (31%), Iuzen Ţentralen (32%) şi Severen Ţentralen (34%) din Bulgaria.

Mayotte este o insulă în Oceanul Indian, teritoriu peste mări deținut de Franța. Celelalte patru regiuni al căror PIB este inferior unei jumătăți din PIB mediu UE sunt Sud-Vest Oltenia (41%), Sud-Muntenia (43%), Nord-Vest (48%) şi Sud-Est (50%).

Singurele regiuni cu PIB peste 50% din media europeană, dar sub această medie, sunt Vest și Centru. Excepție de la datele de mai sus face Bucureștiul. Această zonă, împreună cu județul Ilfov, are un PIB-ul pe cap de locuitor cu 29% peste media Uniunii Europone, similar cu cel al Austriei, dar inferior celui din Viena (158%).

De asemenea, Bucureştiul este înaintea Ungariei Centrale, unde se află şi Budapesta, care are un PIB pe cap de locuitor de 107% din media UE.

În 2013, nivelul de trai din regiunea Bucureşti-Ilfov era de 131% din media Uniunii Europene. Praga are un PIB pe cap de locuitor de 175% din media UE, iar Berlinul de 119%.

La nivelul României, PIB-ul pe cap de locuitor este de 55% din media Uniunii Europene. Pe ansamblul Uniunii Europene, PIB-ul pe cap de locuitor variază de la 30% din media UE în Severozapaden, la 539% în cazul vestului Londrei.

După vestul Londrei, alte regiuni cu un nivel foarte ridicat al PIB-ului pe cap de locuitor sunt Ducatul Luxemburg (266%), Bruxelles (207%), Hamburg (206%), estul Londrei (204%) şi Bratislava (186%). În total, numărul regiunilor din UE cu un PIB pe cap de locuitor de peste 50% din media europeană este de 21, dintre care cinci în Germania, câte trei în Olanda şi Marea Britanie, două în Austria şi câte una în Belgia, Cehia, Danemarca, Irlanda, Franţa, Slovacia şi Suedia, precum şi Luxemburg.

În pofida diferențelor masive dintre regiunile României, dar și a prezenței pe scară largă a fenomenului sărăciei în majoritatea regiunilor din țară, Guvernul crede că atenția trebuie îndreptată spre formarea unei așa zise clase medii la țară. Guvernul va elabora un pachet de măsuri al cărui scop va fi dezvoltarea clasei de mijloc la sate, care va fi lansat în martie, a anunţat premierul Dacian Cioloş, vineri, la o conferinţă pe teme agricole şi de dezvoltare rurală.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Detalii tulburătoare despre trecutul doctoriței din Brăila ies la iveală. Legături dubioase cu mafia...
Digi FM
Incident la o nuntă din judeţul Iaşi. Interpreta Laura Lavric este acuzată că ar fi lovit cu palma un alt...
Pro FM
Cum s-a schimbat viața lui Charisse Verhaert după divorțul de Julio Iglesias Jr. Modelul și-a găsit dragostea...
Film Now
A fost dezvăluită cauza morții iubitei lui Clint Eastwood. Christina Sanders și-a pierdut viața la 61 de ani
Adevarul
Am intrat în sezonul bolilor digestive. Camerele de gardă sunt pline. Medic: „Spălați pepenii înainte de a-i...
Newsweek
VIDEO Un Su-27 al Rusiei a urmărit trei avioane britanice deasupra Mării Negre, aproape de România
Digi FM
O femeie de 38 de ani a născut un bebeluș cu patru mâini, patru picioare și două fețe. Cum explică medicii...
Digi World
Descoperirea ADN crucială, care ar putea contribui la vindecarea unuia dintre cele mai mortale tipuri de...
Digi Animal World
Momentul când o turistă este mușcată de calul Gărzii Regale Britanice. Femeia a leșinat în mijlocul mulțimii
Film Now
Nick Nolte, cu barbă albă și părul răvășit. Actorul de 83 de ani, fotografiat la cumpărături, în timpul unei...
salman rushdie
Atacatorul scriitorului Salman Rushdie este acuzat în SUA de "terorism în numele Hezbollah"