De astăzi, ANAF are acces la toate conturile bancare ale românilor

Data publicării:
bancnote de lei si euro
Foto: Getty Images

Începând de astăzi, ANAF va avea acces la toate conturile bancare ale românilor. Anunțul că registrul central electronic pentru conturi bancare şi conturi de plăţi identificate prin IBAN este operaţional de astăzi, a fost făcut printr-o postare pe pagina de Facebook a Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, potrivit Agerpres. Astfel, toate instituțiile care au conturi pentru persoane fizice și juridice trebuie să trimită Fiscului datele financiare. Noua legislație este creată pentru a lupta împotriva spălării banilor și finanțării terorismului.

Potrivit ANAF, noul articol introdus în Codul de procedură fiscală (art. 61A1) vizează extinderea sferei de aplicare a acestuia, astfel încât, pe lângă instituţiile de credit, sunt obligate să transmită o serie de date şi informaţii şi instituţiile emitente de monedă electronică şi instituţiile de plată.

Această modificare este justificată de necesitatea adoptării unor măsuri legislative pentru a combate riscurile legate de anonimatul tranzacţiilor cu monede electronice, prin includerea furnizorilor implicaţi în servicii de schimb între monedele electronice şi monedele fiduciare în categoria entităţilor raportoare, instituind obligaţii în sarcina acestora care să conducă la identificarea activităţilor suspecte.

De asemenea, ANAF menţionează că Registrul central electronic pentru conturi bancare şi conturi de plăţi identificate prin IBAN prezintă avantajul de a pune la dispoziţie în timp util şi eficient a informaţiilor pentru instituţiile financiare, precum şi pentru autorităţi din ţări terţe, implicate în combaterea infracţiunilor de spălare de bani sau finanţarea terorismului.

Lupta împotriva spălării banilor și a finanțării terorismului

Practic, autoritățile fiscale vor avea acces la toate datele din conturile bancare pe care le au românii la bănci.

În consecință, instituțiile financiare sunt obligate să trimită Agenției Naționale de Administrare Fiscală toate datele despre conturile persoanelor fizice sau juridice, potrivit unei ordonanțe de urgență care transpune în legislația națională o directivă europeană.

Justificarea oficială pentru noile prevederi ține de motivația că au fost create pentru a ajuta lupta împotriva spălării banilor și a finanțării terorismului.

Instituțiile de cercetare penală vor avea acces la conturile bancare

Toate datele vor fi înscrise în registrul fiscal electronic cu conturi bancare și conturi de plăți de identificare prin IBAN. Astfel, ANAF va putea să înceapă o supraveghere a circuitului banilor în România și să identifice eventualele tentative de spălare de bani sau de finanțare a unor activități teroriste.

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală menţionează că datele recepţionate de la entităţile raportoare, sunt utilizate inclusiv de instituțiile de cercetare penală.

La ce informații are acces ANAF începând de astăzi

Registrul central electronic pentru conturi de plăţi şi conturi bancare va conţine următoarele informaţii: datele de identificare ale contului şi ale clientului titular; datele de identificare ale persoanelor care deţin drept de semnătură pentru conturile deschise sau pretind că acţionează în numele clientului; datele de identificare ale beneficiarului real al titularului de cont-client; datele de identificare ale concesionarului casetei de valori.

Registrul central electronic pentru conturi de plăți și conturi bancare trebuia să fie operațional la data de 4 ianuarie, însă la solicitarea mediului de afaceri, ANAF a decis o amânare de o săptămână, până la data de 11 ianuarie.

Editor : I.C

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri