Dealerii auto se plâng de lipsa clienţilor. Mulţi riscă să dea faliment

Data publicării:
Masini

De lipsa clienţilor se plâng şi băncile care oferă credite auto. Unele dintre ele nici nu cer avans, dar chiar şi aşa, clienţii nu prea sunt dispuşi să-şi facă noi datorii.

Vânzările de maşini noi au scăzut cu 6% luna trecută, după ce în martie urcaseră cu 40%. Cursul mai bun din primul trimestru al anului s-a datorat însă înnoirii flotelor de la companii şi doar foarte puţin achiziţiilor făcute de persoane fizice.

„N-aş vrea să ne îmbătăm cu apă rece şi să spunem că va fi un an fulminant, un an de excepţie”, spune Mihai Ivănescu, director general Premium Auto.

Din 2009 şi pâna acum au disparut un sfert dintr-un total de 400 de dealeri auto. Vânzarile la maşini au scazut de şase ori în acest timp.

„O creştere la 5% sau 10% vă spun că ar fi insuficientă această creştere ca să menţină pe linia de plutire actualul numărul de dealeri autorizaţi existent”, spune Narcis Ghiţă, director general Trust Motors.

„Vom fi o piaţă minusculă şi foarte mulţi vor închide sau se vor orienta spre alte domenii”, explică Nicolae Sorescu, director general Rădăcini Motors .

Bancile au început sa vina cu oferte ceva mai atractive la creditele auto, însa cererea ramâne extrem de slaba.

Acesta reprezinta sub 1% din totalul creditelor acordate persoanelor fizice”, potrivit lui Cristian Nae, directorul diviziei de servicii CEC Bank.

În ultimii ani, o buna parte din împrumuturile pentru maşini au fost, de fapt, luate sub forma de credite de nevoi personale. Bancile vor acum sa revitalizeze acest segment oi aduc în oferta oi credite fara avans.

În cazul unui astfel de credit, în valoare de 20 de mii de lei, dat pe o perioadă de cinci ani, prima rată va fi de circa 439 de lei.

Totalul sumei de rambursat va fi de 26.533 de lei. Şi instituţiile nebancare oferă credite cu avans zero, dar în cazul lor costurile sunt ceva mai ridicate.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri