Banca centrală a Turciei a crescut dobânda cheie cu încă 5% și i-a luat prin surprindere pe economiști

Data actualizării: Data publicării:
oameni pe strada in turcia
August 14, 2023: Tourists shop at the Spice Bazaar in Uskudar, Istanbul, Turkey, on August 14, 2023. Erdogan's previous drive to slash interest rates sent annual inflation soaring to a 25-year high above 85% last year and left the lira heavily state-managed.,Image: 797071148, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no

Banca centrală a Turciei a majorat dobânda cheie, pentru refinanţarea pe o săptămână, cu încă 5 puncte procentuale, până la 40%, dublu faţă de aşteptările economiştilor, care prognozaseră o creştere de 2,5 puncte, transmite CNBC.

Măsura a fost văzută ca o continuare a încercării băncii de a combate inflaţia ridicată şi deprecierea lirei turceşti. Inflaţia din ţară a ajuns la 61% în octombrie.

Lira s-a tranzacţionat la 28,766 unităţi pentru un dolar în urma ştirilor, fiind puţin mai puternică faţă de dolarul american.

Timothy Ash, strateg pentru pieţele emergente la BlueBay Asset Management, a fost unul dintre puţinii experţi care se aşteptau la o creştere de 5 puncte procentuale.

”Mişcare cu adevărat impresionantă a CBRT [Banca Centrală a Republicii Turcia] – depășește cu mult aşteptările. Aceşti băieţi şi fete sunt serioşi în lupta împotriva inflaţiei. Trebuie să le acordăm credit pentru asta”, a spus el într-o notă, scrie news.ro.

Decizia băncii centrale vine în urma unei serii de creşteri ale ratei dobânzii care au fost dureroase pentru turci, deoarece ţara îşi propune să schimbe câţiva ani de inflaţie vertiginoasă şi o monedă slăbită dramatic - în mare parte rezultatul politicii monetare încăpăţânat de laxe a guvernului de la Ankara.

Lira a scăzut în ultimul an cu 35% faţă de dolarul şi a pierdut mai mult de 80% din valoarea sa faţă de moneda americană, în ultimii cinci ani.

Partenerii noștri