Credite mai greu de accesat. BNR cere băncilor comerciale mai multă prudență

Data publicării:
Bank National Building, Bucharest
Banca Națională a României. Foto: Getty Images

BNR cere băncilor comerciale mai multă prudență și să trateze cu mai mare atenție unele categorii de venituri, au aflat jurnaliștii de la economica.net. Banca centrală cere să fie modificat scoringul aplicat la acordarea creditelor pentru veniturile din chirii și din dividende, adică acestea să conteze mai puțin. Și atunci, evident, și accesul la credit este limitat ca valoare.

Chiar și acum, aceste venituri oricum nu sunt luate 100% în calcul la stabilirea eligibilității. Limita acceptată este de 80%, dar sunt multe bănci care stau pe la 75%. La recomandarea băncii centrale, acum ar urma să se coboare la 70%, poate 60%.

Argumentul ar fi că profitabilitatea firmelor va avea de suferit, iar piața chiriilor va intra la apă, mai ales cu această muncă de acasă care lasă multe clădiri de birouri în bătaia vântului.

Într-o perioadă în care economia are nevoie de impulsuri pare totuși contraintuitiv ca din partea băncii centrale să apară recomandări de restricționare a creditării, chiar dacă sunt doar pentru o nișă. Pentru că argumentele, chiar dacă sunt valide, pot fi extinse. Cum spune BNR, firmele vor avea rezultate financiare mai slabe, vor da mai puține dividende sau deloc.

Dar pe fondul unor rezultate mai slabe sau pierderi, firmele recurg și la concedieri și atunci nici veniturile din salarii nu mai sunt sigure și atunci ce faci? Strângi șurubul și la astea? Plus că, de multe ori, și e cazul firmelor mici, acționarii își maschează de fapt veniturile curente sub formă de dividende pentru a plăti doar un impozit de 5% și ele de fapt sunt o formă de salarizare.

Banca națională vrea să prevină o creștere semnificativă a creditelor neperformante în viitor. Vrea să evite situația apărută după precedenta criză când aceste împrumuturi rele depășiseră 20% din totalul finanțării acordate de bănci către segmentul privat. Și a fost mare bătaie de cap pentru a le duce în jos, spre rata neperformantelor de 4% pe care o avem acum. A fost proces lung și în același timp multă păsuire, pentru că până prin 2014 BNR a intrat mai tare în bănci și le-a forțat să își asume pierderile. Acum dorește să evite repetarea acelui scenariu în viitor. Iar efectul pe termen scurt poate fi creditarea ceva mai slabă.

Partenerii noștri