Chiria devine un lux pentru mulți români: Prețurile au crescut cu aproape 20 % față de anul trecut

Data publicării:
bloc apartamente
Foto: Shutterstock

Chiria devine un lux pentru mulți români. Prețurile au ajuns să fie mai mari cu aproape 20 % față de anul trecut. Clujul are cele mai mari prețuri, având în vedere că cererea e mare.

Cele mai scumpe chirii din Cluj- Napoca le găsim în zona centrală. Aici o garsonieră se închiriază cu 350 de euro, un apartament cu două camere cu 550 de euro, iar apartamentele cu 3 camere depășesc și 700 de euro.

Mulți și-au luat al doilea job sau au fost nevoiți să se mute cu altcineva din cauza chiriilor piperate.

-În Cluj trebuie să ai două job-uri, doar sub forma asta se poate, din păcate. Dacă ai nevoie de niște bani în plus sau dorești să pui niște bani deoparte nu ai cum să ai și chirie și doar un singur serviciu și să te și întreții în timpul zilei.

-Chiria e foarte mare, 500 de euro - 600 de euro, camerele nici măcar nu arată cum ar trebui să fie pentru suma respectivă. Ne străduim să plătim la timp.

-Sunt foarte scumpe și sper să se rezolve asta cât de curând pentru că vin din ce în ce mai mulți oameni aici și nu se merită, nici salariile nu sunt foarte mari. Eu sunt din București și acolo chiriile sunt mari, dar măcar salariile sunt mai bune.

Chiriașii se plâng de costurile prea mari, însă, în condițiile în care creditele sunt greu de accesat, chiria este singura soluție.

Wesley Shamulenge, agent imobiliar: Se simte o diferență, nu e foarte mare, eu zic că au crescut și se simte undeva la 9% la garsoniere și 2-3 camere cu 17%. Cam ăsta e procentul de schimbare comparativ cu anul trecut.
-Care sunt cerințele lor când își caută o locuință?
-Astăzi, eu zic pet friendly, cu animal de companie și loc de parcare. Asta pentru că sunt foarte mulți care au animal de companie, proprietarii sunt mai reticienti, însă sunt care chiar acceptă.

Specialiștii în imobiliare nu au vești bune pentru perioada care urmează și spun că pe timpul verii prețurile chiar cresc și cu 5 procente în orașe, unde cererea este mai mare decât oferta.

Editor : A.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri