Este acesta începutul unei crize financiare? De ce s-a prăbușit Silicon Valley Bank

Data actualizării: Data publicării:
svb
FMI monitorizează consecinţele falimentului Silicon Valley Bank. Foto: Profimedia Images

Falimentul Silicon Valley Bank (SVB) zguduie piețele financiare și îi face pe mulți să se întrebe dacă nu va submina sistemul bancar mai larg. Până săptămâna trecută, Silicon Valley Bank era cea de-a 16-a cea mai mare bancă din SUA, în valoare de peste 200 de miliarde de dolari. The Guardian explică de ce sa prăbușit banca și dacă acest eveniment reprezintă începutul unei crize financiare.

Cu patru decenii în urmă, Silicon Valley Bank (SVB) s-a născut în inima unei regiuni cunoscute pentru priceperea tehnologică și pentru luarea de decizii inteligente.

SVB, care avea sediul central în California, a devenit a 16-a cea mai mare bancă din SUA, răspunzând nevoilor financiare ale companiilor de tehnologie din întreaga lume, înainte ca o serie de decizii de investiții greșite să ducă la prăbușirea acesteia.

Ce s-a întâmplat cu SVB?

Fiind banca preferată pentru sectorul tehnologic, serviciile SVB au fost la mare căutare pe tot parcursul anilor pandemiei de COVID-19.

Șocul inițial generat de pandemie la începutul anului 2020 a făcut loc rapid unei perioade de aur pentru startup-uri și companiile de tehnologie consacrate, deoarece consumatorii cheltuiau mult pe gadgeturi și servicii digitale.

Multe companii de tehnologie au folosit SVB pentru a deține numerarul pe care îl foloseau pentru salarizare și alte cheltuieli de afaceri, ceea ce a dus la un aflux de depozite. Iar SVB a investit o mare parte din depozite, așa cum fac băncile.

Semințele declinului au fost semănate atunci când a investit masiv în obligațiuni guvernamentale americane pe termen lung, inclusiv în cele garantate cu ipoteci.

Obligațiunile au o relație inversă față de ratele dobânzii. Când ratele cresc, prețurile obligațiunilor scad. Așadar, când Rezerva Federală a SUA a început să crească rapid ratele pentru a combate inflația, portofoliul de obligațiuni al SVB a început să piardă din valoare semnificativă.

Dacă SVB ar fi capabil să dețină acele obligațiuni timp de un număr de ani până la scadență, atunci și-ar primi capitalul înapoi. Cu toate acestea, pe măsură ce condițiile economice s-au înrăutățit în ultimul an, companiile de tehnologie fiind afectate în mod deosebit, mulți dintre clienții băncii au început să își folosească depozitele bancare.

SVB nu a avut suficienți bani la îndemână, așa că a început să vândă unele dintre obligațiunile sale cu pierderi abrupte, speriind investitorii și clienții. A durat doar 48 de ore între momentul în care a dezvăluit că a vândut activele și prăbușirea sa.

Citește și: FMI monitorizează consecinţele falimentului Silicon Valley Bank. Biden se va adresa națiunii în legătură cu sistemul bancar

Ce a declanșat retragerea banilor în masă?

Având în vedere că băncile păstrează doar o parte din activele lor sub formă de numerar, acestea sunt susceptibile la o cerere mare din partea clienților.

În timp ce problemele SVB provin din deciziile sale anterioare de investiții, situația a fost declanșată pe 8 martie, când a anunțat o majorare de capital de 1,75 miliarde de dolari.  

"Dintr-o dată, toată lumea s-a alarmat că banca nu are capital", spune Fariborz Moshirian, director al Institutului de Finanțe Globale din SUA. Clienții erau acum conștienți de problemele financiare profunde ale SVB și au început să retragă bani în masă.

Spre deosebire de o bancă de retail care se ocupă de afaceri și gospodării, clienții SVB au avut tendința de a avea conturi mult mai mari. Asta înseamnă că banca a fost golită rapid.

La două zile după ce a anunțat că va mobiliza capital, banca s-a prăbușit, marcând cel mai mare eșec bancar din SUA de la criza financiară globală din 2008. 

Este acesta începutul unei crize bancare?

Preocupările imediate cu privire la o contagiune pe scară largă au fost limitate de răspunsul rapid al guvernului SUA de a garanta toate depozitele clienților băncilor.

Contractele futures financiare, care le permit investitorilor să speculeze cu privire la viitoarele mișcări ale prețurilor, au crescut pentru sectorul tehnologic din SUA ca răspuns la garanții. Au existat îngrijorări că, dacă această garanție nu ar fi fost implementată, deținătorii de conturi SVB nu ar fi putut să plătească angajații, trimițând șocuri în economie. „În ceea ce privește stabilitatea, au fost evitate consecințele lanțului de aprovizionare”, mai spune Moshirian.

Guvernele și autoritățile de reglementare din întreaga lume, inclusiv cele din Marea Britanie și Australia, verifică expunerea la SVB în sectoarele lor corporative și bancare.

În timp ce Moshirian spune că nu crede că sistemul bancar este pe cale să se destrame, el observă că oamenii au simțit inițial că criza creditelor ipotecare subprime a fost controlată. Asta a dus la declanșarea crizei financiare globale.

Pentru a contracara riscul, Rezerva Federală a SUA a dezvăluit un nou program care permite băncilor să împrumute fonduri susținute de titluri de stat pentru a satisface cererile clienților. 

Acest lucru este conceput pentru a împiedica băncile să fie forțate să vândă obligațiuni guvernamentale, de exemplu, care și-au pierdut valoarea din cauza creșterii ratelor. 

Există, totuși, preocupări mai imediate pentru sectorul tehnologiei. SVB s-a ocupat de Silicon Valley, susținând startup-urile și alte companii tehnologice pe care băncile tradiționale le-ar putea evita.

În ultimele luni, sectorul a redus personal pe măsură ce condițiile economice se deteriorează. Într-un moment în care au nevoie de sprijin financiar, unul dintre cei mai mari susținători ai săi s-a prăbușit.

Guvernul american nu va salva SVB de la prăbușire, mai explică The Guardian. Banca va fi lichidată cu activele rămase dispersate către creditori, cu excepția cazului în care un cumpărător o poate readuce la viață.

Cu toate acestea, duminică târziu, agențiile americane au extins o garanție pentru a acoperi toate depozitele băncii, precum și pentru clienții unei a doua instituții mai mici, Signature Bank, care s-a prăbușit în weekend. Acționarii băncii și unii creditori negarantați nu sunt protejați de garanții.

Vor fi afectate ratele dobânzilor?

Băncile centrale din întreaga lume au crescut ratele în ultimul an pentru a îmblânzi inflația ridicată, SUA trecând de la aproape zero la peste 4,5% într-un ritm rapid.

Majoritatea prognozelor prevăd ca ratele să crească în SUA, Marea Britanie și Australia, înainte de a se stabiliza.

Dorința de a continua creșterea ratelor dobânzilor va fi acum testată dacă băncile centrale devin îngrijorate că problemele SVB indică o slăbiciune mai amplă a bilanțurilor corporative cauzată de creșterea ratelor dobânzilor.

Citește și: Încă o bancă din SUA a fost închisă, după prăbușirea Silicon Valley Bank

 

Partenerii noștri