IRCC a scăzut. Rate mai mici pentru sute de mii de români pentru prima dată în ultimele 18 luni

Data publicării:
portofel cu bancnote de diferite valori
Foto: Profimedia

IRCC (Indicele de referință pentru creditele consumatorilor) a scăzut la 5,94% pe an, prima sa scădere din ultimele 18 luni.

Noua valoare de 5,94% pe an este aferentă primului trimestru din 2023 și va fi folosită de instituțiile de creditare în perioada iulie-septembrie (trimestrul trei).

Aproximativ 450.000 de români au credite cu rate legate de IRCC, iar valoarea plăților lor lunare va scădea ușor după anunțul BNR de vineri.

Anterior, IRCC era calculat la 5,98%. Scăderea la 5,94% este prima după șase creșteri consecutive ale IRCC, trendul pornind odată cu valoarea anunțată pentru trimestrul trei din 2021 - 1,17%. Au urmat creșteri la 1,86%, 2,65%, 4,06%, 5,71% și 5,98%.

Indicele IRCC este de două feluri, zilnic și trimestrial. IRCC zilnic se calculează de BNR în fiecare zi și reprezintă media ponderată (cu volumele tranzacțiilor) a ratelor de dobândă ale tranzacțiilor de pe piața monetară interbancară. IRCC trimestrial, cel folosit la credite, se stabilește drept media aritmetică a valorilor IRCC zilnice comunicate pentru trimestrul anterior (se iau in considerare toate zilele lucrătoare din trimestru), urmând a se aplica de fiecare instituție de credit pentru trimestrul următor.

Partenerii noștri