Analiză Piața muncii s-a schimbat radical. Joburile se obțin mai greu, iar angajatorii oferă salarii mici și beneficii mai puține

Data publicării:
O femeie cauta online loc de munca
Tendinte pe piata muncii. Cum și cînd se vor relua angajările. FOTO: Getty Images

Joburile care le permit românilor să lucreze de acasă sunt la mare căutare în această perioadă. Aproape 20% din angajații din România muncesc deja din confortul propriei locuințe, iar căutările pentru un astfel de job cresc de la o lună la alta. 

În timp ce candidații spun că este din ce în ce mai greu să găsești un loc de muncă disponibil, angajatorii au crescut pretențiile, iar unii oferă salarii mici și beneficii mai puține.

Iulia Drăghici coordonează de acasă departamentul de resurse umane al unei companii de IT din 13 martie.

Iulia Drăghici, manager de resurse umane: „Noi suntem în jur de 15 persoane care lucrăm de acasă. Pentru noi a fost ușoară tranziția asta, fiind o firmă de IT. Situația asta ne-a adus în punctul de a renunța la punctul de lucru, la sediul nostru, așa că noi considerăm că cel puțin până la sfârșitul anului cu siguranță vom lucra de acasă și o să vedem cum va fi situația și la anul.”

Sunt tot mai mulți români care vor să muncească de acasă printre cei care vor să își schimbe domeniul de activitate. 

Potrivit unei platforme de recrutare online, în august căutările pentru un astfel de job au trecut de 100.000, cu 34% mai mult față de aceeași perioadă a anului trecut. În transporturi, inginerie, contabilitate și resurse umane au fost disponibile cele mai multe locuri de muncă.

Corina Diaconu, manager al unei agenții de recrutare: „În funcție de cerințele postului pentru care se recrutează, e posibil să existe așteptări în plus față de perioada de dinainte, poate o disponibilitate mai mare la program prelungit, anumite competențe de lucru cu platformele online”.

Acest lucru a fost observat și de către candidați, care în primul rând au spus că numărul locurilor de muncă a scăzut și că a devenit din ce în ce mai greu să obții unul. În plus, 40% dintre aceștia au remarcat că angajatorii oferă salarii mai mici și mai puține beneficii ca înainte de pandemie.

Citiți și:

Pandemia de coronavirus a scăzut timpul de lucru și a crescut costul orar al forţei de muncă

Record în căutarea locurilor de muncă. Patru milioane de cereri depuse în trei luni, angajatorii nu mai fac față CV-urilor

Corina Diaconu- manager agenție recrutare: „Sunt anumite companii în momentul de față care, din fericire, chiar au făcut anumite creșteri salariale care deja erau prognozate. La polul opus există alți angajatori care, tocmai că ne aflăm în acest context deosebit, au preferat fie să își plafoneze bugetele salariale și flexibilitatea lor în negociere a scăzut, fie chiar să scadă aceste bugete.”

Potrivit Fundației Europene pentru Îmbunătăţirea Condiţiilor de Muncă şi Viaţă, Eurofound, în România au început să lucreze de acasă din cauza situației generate de coronavirus peste 18% din angajați, în timp ce media europeană este de 37%.

Cele mai căutate domenii în telemuncă:

Transport: 18.000
Inginerie: 17.000
Contabilitate: 12.000
Resurse umane: 10.000

sursa: BestJobs

Impactul pandemiei asupra pieței forței de muncă:

Mai puține locuri de muncă: 58%
Job obținut mai greu: 56%
Cerințe mai mari: 42%
Salarii și beneficii mai mici: 40%

sursa: BestJobs

Redactare Georgiana Marina

Partenerii noștri