Prețul petrolului a scăzut după ce Israelul și-a început ofensiva în Fâşia Gaza

Data actualizării: Data publicării:
Petroliere rusești
Moscova şi-a redus dependenţa de serviciile maritime occidentale prin construirea unei "flote fantomă" de petroliere. Foto: Profimedia Images

Cotaţia petrolului a scăzut luni pe piaţa din Asia, după ce ofensiva terestră lansată de Israel în Fâşia Gaza nu a condus la o reacţie militară semnificativă din partea Iranului şi aliaţilor săi, calmând îngrijorările că livrările regionale de ţiţei ar putea fi întrerupte, transmite Bloomberg. 

Barilul de ţiţei Brent, un indicator de referinţă la nivel global, a coborât luni sub pragul de 90 de dolari, după ce vineri a crescut cu aproape 3%, în timp ce ţiţeiul West Texas Intermediate a coborât până la aproape 84 de dolari per baril. Chiar dacă trupe şi tancuri israeliene au intrat în partea de nord a Fâşiei Gaza, autorităţile israeliene au anunţat că vor urma o abordare treptată, ceea ce a calmat îngrijorările că o invazie masivă va duce la o escaladare regională. 

„Ultimele zile au arătat că conflictul armat rămâne limitat la Israel şi Gaza iar în această perspectivă ţiţeiul pare supraevaluat”, spune Vandana Hari, fondatorul firmei de consultanţă Vanda Insights. Potrivit acestuia, cotaţiile la petrol „ar putea continua să scadă până la următorul eveniment de risc”. 

Piaţa petrolieră mondială a fost perturbată de conflictul din Gaza, având în vedere că există potenţialul de extindere dincolo de Fâşia Gaza şi Israel, ceea ce ar pune în pericol livrările mondiale. Orientul Mijociu este responsabil pentru o treime din livrările mondiale de petrol şi există îngrijorări că o escaladare a războiului ar putea duce la atacuri asupra petrolierelor, ameninţări la adresa strâmtorilor maritime şi o reducere a exporturilor de petrol ale Iranului, conform Agerpres. 

Înainte de debutul tranzacţiilor pe piaţa din Asia, atât Teheranul cât şi Washingtonul au avertizat că există în continuare pericolul ca războiul din Gaza să se extindă. 

Iranul este principalul susţinător al Hamas, care a fost desemnat drept grupare teroristă de SUA şi Uniunea Europeană. Teheranul sprijină de asemenea gruparea Hezbollah din sudul Libanului, care are poziţii de forţă de-a lungul graniţei de nord a Israelului şi are potenţialul de a deschide al doilea front în conflictul actual. 

Partenerii noștri