Reuters: Reasigurătorii exclud Ucraina, Rusia şi Belarus din poliţele de asigurare oferite clienţilor lor

Data publicării:
Un soldat rus filmează cu telefonul mobil ruinele teatrului din Mariupol bombardat pe 12 aprilie 2022
Imagine cu un soldar rus pe frontul din Ucraina. Foto: Profimedia Images

Reasigurătorii exclud Ucraina, Rusia şi Belarus din poliţele de asigurare oferite clienţilor lor şi îşi reduc expunerea la uraganele din SUA, conform unui raport publicat marţi de brokerul de reasigurări Gallagher Re, transmite Reuters.

Reasigurătorii asigură companiile de asigurări, iar 1 ianuarie este cea mai importantă dată din calendar pentru reînnoirea poliţelor. Unele companii de asigurări s-au distanţat deja de Ucraina, Rusia şi Belarus, din cauza riscurilor legate de sancţiuni sau de pierderile semnificative.

Dar reînnoirea poliţelor la 1 ianuarie este prima oportunitate pentru mulţi reasigurători pentru a-şi ajusta politicile din următoarele 12 luni, în contextul invadării Ucrainei de către Rusia.

Piaţa a ajuns la un acord privind excluderile, ceea ce înseamnă că de la 1 ianuarie este extrem de dificil să găseşti acoperirepentru această regiune, a declarat preşedintele Gallagher Re International, James Vickers, pentru Reuters.

Fără reasigurări, companiile de asigurări vor fi probabil şi mai reticente să furnizeze acoperire pentru Ucraina şi Rusia, au declarat surse din industrie. Asigurătorii de nave au confirmat deja că nu mai încheie poliţe. 

Reasigurătorii sunt în mod special îngrijoraţi de piaţa aviaţiei, care se confruntă cu pierderi semnificative în urma blocării avioanelor în Rusia.

Ratele de reasigurare în domeniul aviaţiei au urcat la 1 ianuarie cu 200% la unele tipuri de afaceri, informează Gallagher Re.

Majorarea pierderilor de pe urma catastrofelor naturale, în contextul schimbărilor climatice, au determinat firmele de reasigurări să fie mai puţin entuziaste şi să nu mai să furnizeze acoperire proprietăţilor din SUA care ar putea fi afectate de uragane. 

Uraganul Ian din Florida şi alte catastrofe naturale au provocat pe plan global companiilor de asigurări pierderi estimate la 115 miliarde de dolari, mult peste media din ultimii zece ani, de 81 miliarde de dolari, conform datelor Swiss Re.

Partenerii noștri