ROBOR își continuă scăderea lentă, dar susținută, declanșată de mesajul guvernatorului BNR

Data publicării:
bancnota lei
Sursa foto: Profimedia Images

Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a scăzut luni la 7,90%, după ce trei zile de stagnare la nivelul 7,91%, arată datele publicate de Banca Naţională a României (BNR).

Astfel, indicele își continuă trendul descrescător pornit la începutul lunii august, după ce guvenatorul BNR Mugur Isărescu a atras atenția băncilor că "au sărit calul" cu ROBOR.

Atunci, pe 8 august, ROBOR la 3 luni atinsese 8,14%, maximul ultimilor 12 ani. Mesajul guvernatorului BNR a produs o schimbare a direcției ROBOR, iar de atunci indicele a înregistrat o scădere lentă, dar susținută. După doar câteva zile, pe 12 august, ROBOR a coborât sub nivelul de 8%, iar următoarele 30 de zile au fost marcate de stagnări sau scăderi firave, totul petrecându-se într-un interval restrâns de 0,10%. Joi, indicele a atins 7,90%, ultima dată când a avut o valoarea apropiată fiind în 28 iulie.

Indicele la 6 luni, utilizat în calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, s-a menținut joi la 8,06% pe an, iar ROBOR la 12 luni a fost de 8,22% pe an.

Partenerii noștri