Românii din diaspora au trimis acasă patru miliarde de euro, anul acesta. Cei mai mulți bani vin din Marea Britanie

Data actualizării: Data publicării:
teancuri de bancnote euro tinute in mana
FOTO: Profimedia Images

Românii din diaspora au trimis acasă 4 miliarde de euro, în primele opt luni ale acestui an. Datele BNR arată că, doar din Marea Britanie, au ajuns în țară 900 de milioane de euro. Mai mulți bani decât anul trecut au trimis și românii plecați la muncă în Italia sau Spania.

Românii din diaspora au trimis în țară, în primele opt luni din 2022, cu aproape 200 de milioane de euro mai mult față de perioada similară a anului trecut. 

Potrivit datelor BNR, din ianuarie până în august, au ajuns în România aproximativ 4 miliarde de euro.

Adrian Codîrlașu, vicepreședinte CFA România: Economia a continuat să crească în UE și în Marea Britanie și prin urmare veniturile încasate au fost mai mari, de asemenea datorită inflației au crescut și salariile, deci implicit veniturile.

În primele 4 luni ale anului, cei mai mulți bani erau trimiși acasă de românii din Germania, urmați de cei din Marea Britanie. Acum locurile s-au inversat. Marea Britanie urcă pe primul loc, cu cei mai mulți bani trimiși în țară de către românii care lucrează acolo, 897 de milioane de euro, față de 796 de milioane de euro, bani trimiși de românii din Germania.

Nu este greu de înțeles de ce Marea Britanie a urcat pe primul loc. Potrivit statisticilor oficiale, cea mai mare comunitate de români este stabilită în Regatul Unit. În 2021 erau înregistrați aproximativ 540.000 de români.

Creșteri sunt şi din Italia, dar și din Spania față de anul trecut. Din Italia s-au trimis circa 617 milioane de euro, iar din Spania 310 milioane de euro în primele 8 luni.

Marian Mocanu, român stabilit în Italia: Statul italian a investit în construcții, mai exact, dacă eu investeam 100.000 de euro să-mi refac casa, atunci după ce terminam lucrările, statul italian îmi dădea înapoi 110.000 de euro. Și cum știm foarte bine cel puțin bărbații care locuiesc în Italia lucrează în construcții, deci a fost mai mult de lucru și cine lucrează în construcții câștigă mai mult decât anul trecut. Anul trecut câștigau poate jumătate față de acum ca salariu.

Adrian Codîrlașu, vicepreședinte CFA România: Aceste remiteri de bani ajută economia pentru că finanțează contul curent care este într-un deficit substanțial, undeva la 10% din PIB, mai mult acești bani susțin familiile din România celor care lucrează în străinătate și ajută desigur consumul din țară și implicit creșterea economică din România.

Economiștii spun că banii trimiși în țară ajută și la stabilitatea leului, pentru că susțin cererea prin schimbul valutar din euro în lei.


Partenerii noștri