Un mediu toxic și frica de consecințe. Șefii Băncii Mondiale au presat angajații să modifice un raport de investiții în favoarea Chinei

Data publicării:
silhouette of young designer team standing with a white blank screen laptop and notebook in hands while discussing/talking about them new project with the modern office as background.
Banca Mondială a fost auditată de o firmă de avocatură independentă care a găsit probleme privind un important raport folosit de investitori, în care China a fost clasată mai sus decât era prevăzut inițial. Foto: Getty Images

Liderii Băncii Mondiale, inclusiv fostul director executiv Kristalina Georgieva, au pus presiune pe angajații instituției, care s-au temut că-și pierd locurile de muncă, pentru a ridica China în clasamentul din raportul „Doing Business 2018”, un instrument folosit pentru informarea și stimularea investitorilor în statele care fac parte din acționariat, potrivit unei investigații independente, citate de Reuters.

Raportul, făcut de firma de avocatură WilmerHale la cererea comisiei de etică a băncii, a indicat probleme în privința influenței chineze la Banca Mondială și în privința deciziilor luate de Georgieva, care acum este directorul general al Fondului Monetar Internațional. Atunci, președinte al Băncii Mondiale era Jim Yong Kim.

Georgieva a declarat că „în mod fundamental” nu este de acord cu „descoperirile și interpretările” raportului și a informat comitetul executiv al FMI.

Grupul Băncii Mondiale a anulat joi întregul raport privind climatele de afaceri, spunând că auditurile interne și investigația WilmerHale au indicat „probleme etice, inclusiv privind conduita foștilor oficiali ai Comitetului, precum și foști și/sau actuali angajați ai Băncii”.

Departamentul Trezoreriei americane, care administrează participațiile majoritare ale SUA la FMI și Banca Mondială, spune că analizează ceea ce numește „descoperiri serioase”.

Raportul WilmerHale a făcut referiri la „presiuni directe și indirecte” din partea personalului de rang înalt din cabinetul lui Kim pentru a schimba metodologia raportului, astfel încât să crească scorul Chinei. Auditul arată că cel mai probabil s-a întâmplat la indicația președintelui Kim.

Totodată, firma de avocatură mai spune că Georgieva și un consilier important, Simeon Djankov, au pus presiune pe personal pentru a „efectua schimbări în mod special datelor Chinei” și a urca clasarea în contextul în care Banca căuta sprijinul Chinei pentru o creștere mare de capital.

Kim nu a răspuns solicitărilor Reuters iar Djankov nu a putut fi contactat înainte de publicarea materialului.

China a urcat șapte locuri, pe poziția 78, în clasamentul întocmit pentru raportul „Doing Business 2018”, publicat în octombrie 2018, după ce a fost schimbată metodologia datelor față de varianta inițială a raportului.

Acest raport clasează țările în funcție de mediul de reglementare și cel judiciar, ușurința cu care este inițiat un start-up, finanțele, infrastructura, precum și alte măsurători ale climatului de afaceri.

Auditul vine la aproape doi ani după ce Georgieva a preluat șefia FMI, la scurt timp înainte de cea mai mare criză economică globală prin care a trecut Fondul în cei 76 de ani de existență, provocată de pandemia de Covid-19.

„Miza era multilateralismul”

Georgieva a declarat pentru investigatorii WilmerHale că „miza era multilateralismul, iar Banca ar fi avut «probleme foarte mari» dacă campania nu-și atingea scopul”, potrivit auditului.

Banca Mondială a anunțat în 2018 o creștere de 13 miliarde de dolari a capitalului său prin care s-a mărit participația Chinei la 6,01%, de la 4,68%.

WilmerHale notează că Georgieva a vizitat casa unui manager care lucra la raportul „Doing Business” pentru a lua o copie fizică a raportului final ce includea schimbările care urcau poziția Chinei în clasament, iar aceasta i-a mulțumit angajatului că a ajutat cu „rezolvarea problemei”.

Auditul arată că o „cultură toxică” și „frica de represalii” au afectat raportul „Doing Business” și a indicat că membrii echipei care l-au făcut „au simțit că nu pot să se opună unui ordin din partea președintelui Băncii sau a directorului executiv, fără să-și riște locurile de muncă”.

Paul Romer, fost economist-șef al Băncii Mondiale. și-a exprimat îngrijorările prima dată despre integritatea raportului „Doing Business” în 2018, spunând că clasarea economiei din Chile ar fi fost influențată împotriva președintelui socialist Michelle Bachelet. Romer a părăsit instituția la scurt timp după comentariile sale.

 
Partenerii noștri