Volatilitate extremă pe piața gazelor naturale. Prețurile din Europa au crescut cu până la 40% miercuri

Data actualizării: Data publicării:
Industrial gas storage tank. LNG or liquefied natural gas storage tank. Spherical gas tank in petroleum refinery. Above-ground storage tank. Natural gas storage industry and global market consumption
Depozite industriale de gaze naturale lichefiate. Foto: Profimedia Images

Prețurile gazelor naturale au înregistrat în Europa cea mai mare creștere din luna martie a anului trecut până în prezent, pe fondul posibilelor greve ale muncitorilor din industrie în Australia, ceea ce a evidențiat neliniștea pieței cu privire la potențialele întreruperi ale aprovizionării, transmite Bloomberg

Contractele futures de referință au înregistrat o creștere de 28% într-o zi de volatilitate extremă, în care contractul a depășit 40 de euro pentru prima dată din iunie. Prețurile au urcat cu până la 40% în cursul zilei. Creșterea de pe o zi pe alta a fost cea mai mare apreciere procentuală de la primele săptămâni ale războiului Rusiei în Ucraina. 

Traderii sunt îngrijorați de o grevă de lungă durată, analiștii de la Citigroup prezicând că aceasta ar putea determina dublarea contractelor europene de gaze și gaze naturale lichefiate (GNL) asiatice pentru luna ianuarie. 

Muncitorii de la instalațiile Chevron și Woodside Energy Group din Australia au votat pentru grevă, ceea ce are potențialul de a perturba exporturile de GNL din această țară, contractând piața globală pentru acest combustibil. Momentul exact al acțiunii sindicale - dacă va avea loc - nu este clar. Muncitorii ar putea opri activitatea cu un preaviz de 7 zile chiar săptămâna viitoare, în funcție de progresele înregistrate la o întâlnire de joi, relatează Australian Financial Review. 

Cumpărătorii asiatici „probabil că vor mări prețurile licitând pentru importurile de GNL” pentru a înlocui volumele australiene, dacă vor exista întreruperi, ceea ce ar afecta și Europa, a declarat Nick Campbell, director la consultantul Inspired. „GNL a devenit o aprovizionare de bază în mixul european de gaze, prin urmare, orice semn că acest flux este în pericol duce la susținerea prețului”. 

Alți factori de creștere au contribuit la mișcările din ultima vreme de pe piața gazelor. Printre acestea se numără scăderea importurilor de GNL în Europa luna trecută și creșterea fluxurilor din regiune către Ucraina, care are o capacitate de stocare de rezervă. Potențialele întârzieri în întreținerea sezonieră a Norvegiei reprezintă, de asemenea, un risc. 

Totodată, este posibil ca creșterea prețurilor din această săptămână să fi provocat un val de acoperire a pozițiilor de către investitorii care au pariat anterior pe noi scăderi ale prețurilor gazelor. Mișcări similare au dus la o volatilitate extremă în luna iunie. 

Această creștere semnalează că există încă riscuri pentru aprovizionarea cu gaze după criza de anul trecut, chiar dacă stocurile din regiune sunt neobișnuit de mari pentru acest sezon, oferind o anumită siguranță că Europa se îndreaptă spre lunile de iarnă în condiții bune. Cererea industrială de gaze rămâne scăzută, iar reducerile susținute ale producției sunt unul dintre principalele motive pentru care prețurile europene la gaze s-au prăbușit cu 50% în acest an.

Partenerii noștri