Zi decisivă pentru clienții și păgubiții Euroins. Dacă instanța decide falimentul, pornește cronometrul pentru expirarea polițelor RCA

Data publicării:
placa cu logoul euroins
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Astăzi Tribunalul București va judeca un nou termen în procesul deschiderii procedurii de faliment a companiei de asigurări EUROINS.

La momentul deciziei ASF de retragere a autorizației de funcționare EUROINS, pe 17 martie 2023, compania avea aproximativ 2,5 milioane de clienți în România.

Primul termen în procesul falimentului EUROINS a avut loc la Tribunalul București pe 28 aprilie, ASF aflându-se printre creditori. Atunci, instanța a stabilit amânarea decizia pentru data de 26 mai.

Potrivit legii 85/2014, toate polițele emise de companie încetează de drept la 90 de zile de la data pronunțării hotărârii deschiderii procedurii de faliment.

Creditorii Euroins pot depune cereri de plată la Fondul de Garantarea a Asiguraților începând cu data ridicării autorizației de funcționare a asigurătorului, dar nu mai târziu de 90 de zile de la data rămânerii definitive a hotărârii de deschidere a procedurii falimentului sau de la data naşterii dreptului de creanţă, atunci când acesta s-a născut ulterior, sub sancţiunea decăderii din drept.

Dacă tribunalul decide astăzi deschiderea falimentului, decizia încă poate fi atacată și termenul până la care creditorii pot depune cereri de plată se prelungește.

Câți oameni au cerut până acum bani de la FGA

Odată cu publicarea deciziei în Monitorul Oficial, pe 22 martie, asigurații s-au putut îndrepta pentru plăți sau recuperarea primelor de asigurare către Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA).

FGA a primit, începând cu 17 martie 2023 și până la 21 mai 2023, 15.583 cereri de deschidere dosare daună, din partea potențialilor creditori de asigurare ai societății menționate. Dintre acestea, Fondul a înregistrat 11.508.

De asemenea, în aceeași perioadă, FGA a recepționat 75.498 de solicitări pentru categoria Cereri de plată. Dintre acestea, au fost înregistrate 29.089 cereri de plată pentru acordarea despăgubirilor/indemnizațiilor precum și 13.539 cereri de plată pentru acordarea restituirii de primă. Un total de 42.628 de cereri au fost înregistrate.

Pe 17 martie 2023, la data retragerii autorizației de către ASF, Euroins avea aproximativ 2,5 milioane de clienți în România.

În prezent polițele Euroins sunt încă valabile, însă decizia instanței de astăzi poate stabili expirarea lor în maximum 90 de zile sau prelungirea valabilității prin amânarea deciziei de intrare în faliment a companiei.

Ce s-a întâmplat după falimentele Astra, Carpatica și City Insurance

Celelalte trei falimente petrecute pe piața asigurărilor din România în ultimii 8 ani au însemnat despăgubiri uriașe achitate de Fondul de Garantare a Asiguraților, ele plățile încă nu s-au încheiat.

În cazul Astra, primul mare faliment de pe piața de asigurări din România, instanța supremă i-a achitat în 2021 pe toți inculpații din dosar, chiar dacă au existat condamnări dispuse în 2019 de instanța de fond.

Singurul dosar în care au fost date condamnări definitive a fost cel al falimentului Carpatica ASIG. Instanța a dispus în 2017 cinci condamnări, cu pedepse cuprinse între 10 luni și 5 ani și 6 luni de închisoare. Au fost condamnați cinci directori ai companiei de asigurări, în timp ce toți membrii ASF trimiși în judecată au fost achitați.

Cea mai recentă anchetă este legată de falimentul companiei de asigurări City Insurance. Procurorii au primit plângeri de la ASF încă de acum 2 ani. În momentul de față sunt deschise două dosare penale la DIICOT, dar până acum nu a fost găsit niciun suspect.

În cazul falimentului Euroins, procurorii de la Parchetul General spun că au primit o plângere legată de Euroins încă de anul trecut, însă până acum nu au reușit să strângă suficiente probe ca să pună pe cineva sub acuzare.

Costul falimentului Astra Asigurări se ridică la peste 550 de milioane de lei, bani plătiți de Fondul de Garantare a Asiguraților. Carpatica ASIG a însemnat alte 498 de milioane plătite de FGA, iar falimentul City se conturează a fi un dezastru. Peste toate acestea, urmează plățile în cazul falimentului Euroins.

Partenerii noștri