DISPERAREA INVESTITORILOR STRĂINI. Au ajuns să propună ei soluții politicienilor

Data publicării:
27112012 20investitori-35599

Îşi văd afacerile în pericol şi ajung până acolo încât vin ei cu soluţii pentru a le pune pe masa politicienilor lipsiți de coerenţă în măsurile lor. Cei de la Consiliul Investitorilor Străini s-au întâlnit cu premierul şi cu liderii partidelor politice, cărora le-au cerut fapte, nu vorbe. România a ajuns într-un punct în care cu modificări pe ici pe colo nu mai merge, e nevoie de schimbări fundamentale dacă vrem să trăim mai bine.

Investitorii străini au venit cu o listă lungă de nemulțumiri: se plâng de faptul că legile se adoptă prin mai multe ordonanțe de urgență, sunt nemulțumiți pentru că oamenii de afaceri nu sunt consultați și pentru că nu se fac studii de impact pentru a ști ce efecte vor avea anumite măsuri.

În principiu, vrem un Guvern care este un administrator bun, care colectează taxe, care plăteşte la timp, întreprinderile de stat să plătească facturile la timp, care este transparent, căruia îi este clar care sunt priorităţile”, a afirmat Steven van Groningen.

Preocupările investitorilor sunt legate de lipsa de creștere economică, mai spune van Groningen. Specialiștii mizează anul acesta pe o creștere economică între 0,7 și 0,9%, iar pentru anul viitor nu sunt prea optimiști. Iar Comisia Europeană se așteaptă la rezultate mai slabe în 2013.

Principalele priorităţi ale României în 2013 trebuie să fie implementarea de reforme care să stimuleze investiţiile, realizarea de progrese în privinţa privatizărilor şi îmbunătăţirea calităţii infrastructurii de transporturi.

„Optimist nu sunt, fiindcă acum întrebarea este de unde pot veni ceva veşti pozitive şi asta e greu de văzut. Dar ce este important, este să vorbim cu toate partidele politice şi să facem clară care este poziţia mediului de afaceri”, a mai spus Van Groningen.

Cât privește investițiile străine în România, acestea au ajuns în 2012 la cel mai mic nivel din ultimii 5 ani. Astfel, în primele nouă luni ale anului, investiţiile străine abia dacă au depăşit un miliard de euro. Cifra este de peste 9 ori mai mică faţă de nivelul din 2008. Şi, potrivit specialiştilor, anul viitor investiţiile vor consemna o încetinire faţă 2012, din cauza problemelor din Uniune şi a incertitudinilor interne.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri