Lumea se află la „începutul sfârșitului” erei combustibililor fosili. Agenția Internațională a Energiei: „Un punct de cotitură istoric”

Data publicării:
Ilustrație sfârșitul erei combustibililor fosili
Cererea la nivel mondial pentru petrol, gaze naturale și cărbune va atinge punctul maxim înainte de finalul acestui deceniu, potrivit Agenției Internaționale a Energiei. Foto: Profimedia Images

Lumea este la „începutul sfârșitului” erei combustibililor fosili, potrivit Agenției Internaționale a Energiei, care pentru prima dată a prezis că cererea pentru petrol, gaze naturale și cărbune va atinge apogeul înainte de anul 2030, scrie Financial Times.

„Suntem martori la începutul sfârșitului erei combustibililor fosili și trebuie să ne pregătim pentru următoarea eră”, a spus șeful AIE, Fatih Birol. „Asta demonstrează că politicile climatice dau roade.”

Cu toate acestea, prognoza nu este „nici pe departe destul de abruptă” pentru a pune lumea pe o traiectorie care să limiteze creșterea temperaturii globale la 1,5 grade Celsius peste nivelul preindustrial, ceea ce este crucial pentru evitarea unei catastrofe climatice.

„Lumea este în pragul unui punct de cotitură istoric”, a scris Birol pentru FT. „Plafonarea celor trei combustibili fosili este o perspectivă binevenită care arată că trecerea la sisteme energetice mai curate și sigure accelerează și că eforturile de evitare a celor mai rele efecte ale schimbărilor climatice progresează.”

Birol a explicat că atingerea vârfului cererii pentru combustibili fosili mai devreme decât era de așteptat s-a produs datorită „creșterii spectaculoase” a folosirii energiei curate, precum în cazul panourilor solare și a mașinilor electrice.

Șeful AIE a scos în evidență schimbările structurale din economia Chinei, care încearcă să nu se mai bazeze la fel de mult pe industriile grele cu un consum mare de energie, și tranziția accelerată a Europei, pornită după ce Rusia a invadat Ucraina, care i-a redus dependența de gazele naturale, potrivit The Guardian.

Birol a avertizat în trecut marii producători de petrol „să acorde atenție sporită la schimbarea tot mai rapidă și să își calibreze deciziile privind investițiile” în funcție de declinul prognozat al cererii pentru combustibili fosili.

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri