Nicolescu: Cele patru proiecte de interconectare necesare României

Data actualizării: Data publicării:
razvan nicolescu - captura

Răzvan Nicolescu, fostul ministru al Energiei, nu crede că proiectul BRUA, o rețea de gaze care să plece din Marea Neagră spre Bulgaria, România, Ungaria și Austria va rămâne în actuala formă. El menționează patru proiecte absolut necesare României.

Patru proiecte majore de interconectare la gaz trebuie realizate în perioada urmatoare, până în 2021-2022, a spus miercuri Răzvan Nicolescu, fost ministru al Energiei, într-o intervenție publică la un forum de specialitate.

Aceste proiecte sunt: Marea Neagră - conducte tranzit care merg în Bulgaria/Turcia/Grecia/FYROM, România - Moldova (Iași-Ungheni-Chișinău), România-Ucraina-Slovacia și Bulgaria-România-Ungaria-(Slovacia)-Austria (fostul BRUA). ”Nici unul dintre acestea nu trebuie însă să intre în baza de active reglementate aferentă sistemului național de transport și în afara teritoriului românesc este bine să se folosească cât mai mult din infrastructura existentă”, spune fostul ministru, acum expert pe probleme de energie într-o importantă firmă de consultanță.

Nicolescu a precizat că e părerea sa personală faptul ca nu se va realiza BRUA și că ar putea apărea alt proiect. "Dacă se va realiza BRUA, părerea mea și este o părere absolut personală și o spun cu foarte mare deschidere, cred că nu. Și nu cred că se va realiza nici BRUA, nici BRU. După faza I a proiectului, se va schimba puțin viziunea și o să apară un alt proiect despre care nu s-a discutat până acum și care se numește BRUSA: Bulgaria-Romania-Ungaria-Slovacia-Austria", a mai spus Razvan Nicolescu.

Cât privește gazele din Marea Neagră, Nicolescu a spus că ar fi de preferat să fie consumate gazele din Marea Neagră în România. "Dar pe lângă aceste proiecte, cel mai mult mi-aș dori ca, dacă România va avea cantități suplimentare de gaz produs în Marea Neagra, dacă se poate ele să fie consumate în țară, cu o valoare adaugată mare în beneficiul economiei noastre", a spus Nicolescu.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri