Virgil Popescu, despre ordonanța compensării prețului la energie: „Nu se pune problema ca oamenii cu venit mediu să fie excluși"

Data publicării:
Ministrul Energiei, Virgil Popescu la Palatul Victoriei
Ministrul Energiei, Virgil Popescu. Foto: gov.ro

Ordonanța de guvern privind compenarea prețului la energie pentru consumatorii casnici va fi adoptată la începutul lunii octombrie, pentru a putea intra în vigoare la 1 noiembrie, a anunțat ministrul Energiei, Virgil Popescu, joi seară, la Digi24. El a explicat cum s-a ajuns la limita de 200 KWh pe lună pentru compensarea prețului.

„Lucrăm la forma finală a ordonanței compensării, la începutul lunii octombrie să fie aprobată în guvern, pentru a putea fi pusă în aplicare de la 1 noiembrie”, a declarat Virgil Popesc joi seară, precizând că prețul energiei va fi compensat pentru perioada de iarnă 1 noiembrie - 31 martie.

El a mai spus că compensarea se va face direct către consumatorul casnic, nu către furnizorul de electricitate, astfel că nu este considerat un ajutor de stat către companii și nu este nevoie de aprobarea Comisiei Europene.

Ministrul a explicat și cum a fost ales intervalul de consum lunar în care se face compensarea, de la 30 KWh prag minimum, până la 200 KWh prag maximum.

„Pe datele de iarna trecută, deci date concrete, consumul mediu de iarnă pentru un apartament a fost de 173 KWh”, a spus Virgil Popescu, precizând că a fost adăugată o marjă de siguranță până la 200KWh. Mai mult, el s-a declarat pregătit să ajusteze acest prag dacă datele o vor cere.

„Nu se pune problema ca oamenii cu venit mediu să fie excluși" de la compensare, a spus ministrul.

Pe de altă parte, el a mai afirmat că un consum de sub 30KWh pe lună înseamnă că locuința respectivă nu este locuită permanent și că cel mai probabil este o casă de vacanță.

Virgil Popescu a mai declarat că este în pregătire o ordonanță similară pentru compensarea prețului energiei plătit de IMM-uri.

„Vrem ca și IMM-urile să beneficieze de o schemă de ajutor asemănătoare”, a spus ministrul, precizând că pentru acest lucru va fi nevoie de acordul Consiliului Concurenței.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri