Exporturile rusești de petrol au atins recordul ultimilor trei ani însă veniturile au scăzut

Data publicării:
Un vas care transportă petrol din Rusia sosește în portul olandez Rotterdam pe 18 ianuarie 2023.
Exporturile rusești de petrol au atins recordul ultimilor trei ani. Foto: Profimedia Images

Exporturile rusești de petrol au atins în luna martie recordul ultimilor trei ani, în ciuda sancțiunilor occidentale, a anunțat Agenția Internațională pentru Energie, însă, în ciuda volumului mare vândut, veniturile încasate s-au situat sub cele de anul trecut.

Ca urmare a inveziei Rusiei în Ucraina, statele occidentale au impus Moscovei sancțiuni care includ plafoane de preț precum și interdicții de export al petrolului.

Rusia a răspuns prin reducerea producției cu 500.000 de barili pe zi, iar partenerii ei din statele OPEC+ au anunțat, luna aceasta, că își vor reduce la rândul lor producția, scrie publicația independentă The Moscow Times.

Chiar și așa, Agenția Internațională pentru Energie spune că exporturile de petrol din Rusia au crescut cu 600.000 de barili pe zi, cu un total de 8,1 milioane de barili exportați în luna martie.

Însă veniturile realizate au scăzut cu 43% față de anul trecut, deoarece Rusia este forțată să vândă petrolul ieftin.

Agenția Internațională pentru Energie spune că mărirea volumului privind exportul de petrol poate fi pusă pe revenirea la consumul de produse petroliere de dinainte de pandemie.

De asemenea, India a devenit principalul importator de petrol rusesc în Asia, în luna martie, înlocuind China.

Editor : D.R.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri