Sari la conținut

Scad salariile la Consiliul Concurenței

Salariile a jumătate dintre angajații Consiliului Concurenței vor scădea de la 1 ianuarie, ca urmare a modificărilor fiscale, cele mai mari diminuări fiind de 20% la directori.

"Salariile vor scădea pentru jumătate din personal. Cele mai mari scăderi vor fi la directori și la inspectorii superiori, 20% la directori și 15% la inspectorii superiori. Sunt reduceri mari. Am cerul Guvernului soluții, fie să ne excepteze, cum au exceptat ANRE sau ANCOM, fie să ne dea creșterea de 15% care s-a dat la câteva ministere pentru complexitatea muncii și să ne lase să acordăm indemnizațiile de performanță pentru care avem fonduri proprii, dar sunt blocate prin lege", a spus , marți, președintele instituției, Bogdan Chirițoiu, în cadrul comisiilor de specialitate reunite din Parlament pentru avizarea proiectului de buget pe 2018, potrivit Agerpres.ro. În prezent un inspector de concurență câștigă lunar în jur de 5.000-6.000 de lei.

El a precizat că nu a primit până acum un răspuns de la Guvern în această problemă. Consiliul Concurenței are în prezent circa 200 de angajați, iar fondul de salarii reprezintă 85% din bugetul total al instituției.

Potrivit proiectului de buget pe 2017 cheltuielile cu salariile au fost de 41,51 milioane lei, ceea ce semnifică o medie lunară pe angajat a acestor cheltuieli de nu mai puțin de 17.000 de lei, care include și contribuțiile sociale și impozitul pe venit. Luând in calcul că salariul net este in medie 60% din cheltuiala totală a unui angajator rezultă că salariul net mediu poate fi în jurul a 10.000 de lei.

Comisiile de specialitate reunite au avizat marți bugetul Consiliului Concurenței, cu 34 de voturi pentru, 10 împotrivă și o abținere.

Conform proiectului de buget, instituția va primi în acest an 58,1 milioane de lei, ceea ce reprezintă o majorare de 13% față de anul trecut. Parlamentarii au votat însă și un amendament care prevede suplimentarea bugetului cu 2,295 milioane de lei pentru finanțarea activității Consiliului de Supraveghere din domeniul Naval.