Contre în PNL pe reducerea TVA. Orban, la Digi24: Este suficient că acest guvern s-a angajat că nu crește taxele și impozitele

Data actualizării: Data publicării:
ludovic orban digi24

Ludovic Orban a vorbit la Digi24 despre o eventuală micșorare a TVA, de la 19% la 16%, proiect inițiat de un liberal, Florin Roman și susținut acum de PSD, cu scopul de a pune în încurcătură guvernul liberal. Liderul deputaților liberali spune că ministrul Finanțelor greșește dacă nu adoptă măsura, pentru că „reducerea cotei unice va îmbunătății rata colectării de către stat”. Premierul a declarat însă că actualul TVA este rezonabil, poate asigura suportul alimentării bugetului de stat, dar trebuie îmbunătățită colectarea și, totodată, spune că nu este de acord acum cu această măsură. „Este suficient că acest guvern s-a angajat că nu crește taxele și impozitele”, a spus Orban.

Ludovic Orban, prim-ministrul României: În anumite situații este posibil ca reducerea unei taxe să poată să-ți genereze o dinamică economică care ulterior să compenseze reducerea taxei respective.

Noi suntem țara care are cea mai mare evaziune pe TVA. Avem cel mai mic grad de colectare a TVA la nivelul Uniunii Europene. Eu cred că TVA de 19% este un TVA rezonabil, un TVA care poate asigura suportul alimentării bugetului de stat cu resurse suficiente. Evident că trebuie îmbunătățită colectarea. Dar pentru a face asta și ANAF-ul trebuie să înțeleagă că trebuie să schimbe obiceiurile. Trebuie informatizat ANAF-ul. Au obligat firmele private să-și cumpere casele de marcat noi, în care se poate prelua informația și vira direct către sistem, baza de date a ANAF, dar nu au cumpărat serverele. Punerea în practică a acestui sistem te ajută să vezi foarte multe lucruri care îți pot permite să identifici unde există evaziunea fiscală.

Este suficient că acest guvern s-a angajat că nu crește taxele, ținând cont de dezechilibrele care au fost create de politica bugetară și fiscală practicată de guvernele anterioare.

Reducerea TVA la 16%, un proiect inițiat de liberalul Florin Roman

Conducerea Camerei Deputaţilor a decis, luni, introducerea pe ordinea de zi a unei propuneri legislative a liderului deputaţilor liberali, Florin Roman, referitoare la reducerea nivelului cotei standard de TVA de la 19% la 16%.

Deputatul PNL Florin Roman a declarat la dezbaterile din plen că reducerea cotei unice va îmbunătății rata colectării de către stat.

„Vreți să vă răzbunați pe PNL. Greșit. Vă răzbunați pe România și veți plăti și pentru această aroganță. Spuneți că vreți dialog, dar de fapt nu vreți decât să arătați pesediștilor că azi voi încă sunteți tari în Parlament, că nu vor fi alegeri a primarilor în două tururi și dinamitați România doar pentru a vă poziționa în interiorul PSD. (...) Eu sunt inițiatorul acestui proiect de lege și mi-l asum, pentru că ceea ce nu înțelegeți dumneavoastră este că liberalii au altă gândire economică ca și dumneavoastră. Principiul liberal este foarte simplu, taxe mai mici. Sunt mai mulți plătitori de taxe și impozite. Atunci când am venit cu cota unică, tot dumneavoastră, înfierați, cu mânia proletară, cota unică. V-am demonstrat că având o cotă maim mică colectăm mai mult decât o cotă mai mare”, a spus Florin Roman, care ceruse retrimiterea la comisie pentru raport suplimentar a proiectului care prevede reducerea TVA.

Editor web: Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Construcția fabuloasă făcută de Ceaușescu de frica rușilor, care acum este considerată de străini una dintre...
Digi FM
Eva Longoria, în costum de baie alb, pe plajele din Marbella. A renunțat la viața din Los Angeles pentru cea...
Pro FM
Paris Jackson a înfruntat căldura din L.A. într-o salopetă scurtă și mulată. Și-a cumpărat cafea și nu a...
Film Now
Matt Damon cu soția și fetele lor, pe plajă în Mykonos. Luciana, impecabilă pe plajă, într-un costum de baie...
Adevarul
Panică la New York. Minge de foc misterioasă deasupra Statuii Libertății: meteorit sau activitate militară...
Newsweek
Care ani de muncă nu se socotesc la recalcularea pensiei? Pensionarii rămân fără sute de lei
Digi FM
Naomi Campbell, pozată de paparazzi în costum de baie. Supermodelul, în formă și la 54 de ani, în vacanță cu...
Digi World
Când e cel mai bine să faci dușul zilnic. Așa scapi de stres și de unele alergii, dar îți ajuți și pielea
Digi Animal World
„Fantoma” unui câine a fost surprinsă pe camerele de supraveghere. Imaginile au stârnit o dezbatere în mediul...
Film Now
Joe Manganiello o contrazice pe Sofia Vergara, care a spus că au divorțat pentru că nu voia să fie mamă...
UTV
Johnny Depp are o noua iubita. Cine este rusoaica de 28 de ani care i-a furat inima actorului?