Euro ar putea ajunge la 5 lei până la sfârșitul anului

Data actualizării: Data publicării:
o moneda de 1 euro pe o bancnota de 5 lei
Moneda euro continuă să se aprecieze față de leu și ar putea ajunge la 5 lei până la sfârșitul anului Foto: Profimedia Images

Euro își continuă drumul către pragul psihologic de 5 lei. Joi, 15 septembrie 2022, a fost a zecea zi consecutivă în care moneda europeană s-a apreciat față de leu. Acest lucru generează efecte în lanț - de la creșterea prețurilor la produsele importate până la creșterea chiriilor și majorarea ratelor pentru cei care au credite în euro.

După o lună în care euro a atins minimul ultimilor doi ani, acum moneda europeană a intrat din nou pe un trend crescător. Moneda euro s-a apreciat în ultima săptămână de la 4,82 lei până la 4,92 lei. Specialiștii spun că acest trend se va păstra și în perioada următoare.

„Undeva 1-2 la sută depreciere pe an, ceea ce înseamnă că la final de an tindem către 5 lei pe euro, iar anul următor către 5,05, poate chiar 5,1 lei pe euro la finalul lui 2023”, spune Iancu Guda, realizatorul emisiunii „Banii în mișcare” de la Digi24.

Aprecierea euro vine la scurt timp după ce Banca Centrală Europeană a majorat dobânda de referință cu un procent istoric de 0,75 puncte, ceea ce a făcut ca încrederea investitorilor în moneda europeană să crească.

„Sunt afectați cei care au ratele în euro, chiriile în euro, de asemenea foarte multe servicii sunt negociate în moneda europeană, dar vom vorbi și despre efecte la raft. Majoritatea bunurilor importate din Uniunea Europeană sunt cele alimentare și vom vedea o presiune în continuare pe inflație și pe creșterea prețurilor”, arată analistul economic Claudiu Vrînceanu.

Banca Națională susține însă că aprecierea nu va produce efecte negative în perioada următoare.

„Evoluțiile de acum noi le considerăm mai puțin semnificative, au exprimat o situație de piață în luna august, când am avut mai multe intrări de valută în țară și o situație de piață acum, care reflectă noile decizii ale Băncii Centrale Europene de majorare a dobânzii pentru moneda europeană”, a declarat Dan Suciu, purtător de cuvânt al BNR.

În același timp, creșterea euro va ajuta, pe termen scurt, exportatorii români, pentru că ar vine la o valoare mai ridicată datorită schimbului valutar.

Partenerii noștri