Guvernul lovește băncile la vânzarea neperformantelor

Data publicării:
A bank employee counts Euro notes at Kasikornbank in Bangkok
Foto: Gulliver/GettyImages

Guvernul a aprobat o variantă fiscală și mai dură pentru bănci la vânzarea de neperformante. Sumele deduse de bănci vor fi micșorate cu încasările în urma vânzării creditelor neperformante acordate.

Executivul a publicat în Monitorul Oficial o altă variantă decât cea pusă în dezbatere publică prin care din deducere este eliminat venitul obținut după vânzarea creanțelor. Efectele fiscale ale măsurii nu sunt deloc neglijabile, informează Profit.ro.

Calculele arată că băncile ar plăti mai multe impozite decât ar încasa din vânzarea creanțelor la un preț mai mic de 11,2% din valoarea nominală. De aceea scoaterea din bilanț ar putea fi mai puțin dăunătoare profiturilor nete.

Băncile sunt descurajate de stat să vândă creanțe și încurajate să execute direct debitorii. Dacă până acum băncile își puteau deduce integral pierderile din vânzarea creditelor neperformante, și nu plăteau astfel impozit pe profit pentru aceste operațiuni prin care își marcau pierderea, Guvernul limitează drastic piața prin modificarea Codului Fiscal cu următorul articol: „n) cheltuielile reprezentând valoarea creanțelor înstrăinate, potrivit legii, în limita unui plafon de 30% din valoarea creanțelor înstrăinate”, se arată în Ordonanța publicată în Monitorul Oficial.

Acest lucru înseamnă că băncile vor trebui să plătească impozitul de 16% pentru 70% din valoarea creanței, indiferent cât recuperează. Potrivit calculelor Profit.ro, orice creanță vândută cu mai puțin de 11,2% din valoarea nominală va aduce pierderi creditorului care a înstrăinat-o prin efectul fiscal, în care impozitul fiscal e mai mare decât suma recuperată.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri