Klaus Iohannis cere Guvernului și BNR un calendar pentru euro

Data actualizării: Data publicării:
The Eurozone Crisis Deepens As Greece Attempts To Avoid Bankruptcy
BERLIN, GERMANY - JUNE 21: In this photo illustration a man removes Euro currency bills from a wallet on June 21, 2011 in Berlin, Germany. Eurozone finance ministers are currently seeking to find a solution to Greece's pressing debt problems, including the prospect of the country's inability to meet its financial obligations unless it gets a fresh, multi-billion Euro loan by July 1. Greece's increasing tilt towards bankruptcy is rattling worldwide financial markets, and leading economists warn that bankruptcy would endanger the stability of the Euro and have dire global consequences. (Photo Illustration by Sean Gallup/Getty Images)

Preşedintele Klaus Iohannis crede că ar fi bine ca Guvernul să se înțeleagă cu Banca Naţională a României (BNR) pentru a începe să lucreze la un calendar pentru aderarea la zona Euro.

Acest proces va dura mai mulţi ani şi ar fi bine ca România să îşi stabilească obiectivele de etapă, potrivit caleaeuropeană.ro care a realizat un intrerviu cu șeful statului, informează News.ro.

Iohannis a spus că este un obiectiv strategic important al României aderarea la zona euro. 

”Din punct de vedere tehnic, România îndeplineşte de ceva vreme criteriile de la Maastricht şi în acest fel noi am putea să începem construcţia unui calendar de aderare, însă lucrurile nu sunt foarte clare între factorii care trebuie să stabilească acest calendar şi care trebuie să îl ducă mai departe, în speţă Guvernul şi Banca Naţională a României. Probabil va dura un pic până ce acest nou guvern îşi înţelege bine rolul în arhitectura statului şi începe să evalueze aceste lucruri”, a adăugat Klaus Iohannis.

Şeful statului a menţionat că nici părerile specialiştilor nu sunt identice: ”Sunt unii care s-ar grăbi, care spun că suntem pregătiţi şi ar fi bine să avem repede un calendar şi să înaintăm, sunt alţii care spun că nu suntem chiar aşa bine pregătiţi, că ar fi bine să avem un calendar care prevede o perioadă mai lungă. Nu vreau să intru acum în acest chestiuni. În faza în care ne aflăm cred că este treaba specialiştilor să discute până ajung la un punct de vedere comun”.

Iohannis a precizat că, în mod cert, trebuie ţinut cont şi de alte lucruri decât strict criteriile tehnice.

”Este bine să evaluăm foarte profund impactul asupra politicii fiscale dacă stabilim un astfel de calendar. Trebuie să evaluăm dacă aderarea la zona euro trebuie să se producă pentru a avea ceea ce se numeşte o ancoră sau dacă vrem să aşteptăm până se stabilizează foarte bine economia României şi să aderăm atunci. Foarte multe puncte de vedere trebuie armonizate. Cert este că ar fi bine să se înţeleagă Guvernul cu Banca Naţională ca să înceapă să lucreze pe un calendar. Decizia nu va duce imediat la o aderare la zona euro. Tehnic, e nevoie de mai mulţi ani de pregătire şi cu cât mai repede ne stabilim obiectivele de etapă, cu atât mai bine”, a subliniat preşedintele.

Beneficii trecere Euro

  • Reducerea riscului de turbulențe monetare și financiare

  • Efect de disciplinare asupra politicilor economice întreprinse.

  • Reducerea primei de risc la împrumuturi pentru economiile mai puțin dezvoltate

  • Posibila stabilizare a nivelului dobânzilor pe termen lung.

  • Eliminarea riscului de evoluție a ratei de schimb în raport cu Zona Euro

  • Reducerea costului tranzacțiilor

  • Creșterea transparenței internaționale a prețurilor

  • Creșterea volumului schimburilor externe

Riscuri trecere Euro

    • Dificultatea de a stabili corect paritatea cu care se face trecerea la euro

    • Pierderea posibilității de a utiliza politica monetară și rata de schimb pentru ajustare în cazul unor șocuri

    • O anumită poziție în politica monetară nu va putea mulțumi toate țările din Zona Euro

    • Posibile asimetrii în transmiterea politicii monetare

    • Scumpiri în prima fază a trecerii la Euro, creștere șomaj.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri