Sari la conținut

Specialiştii fiscali avertizează: Ar putea scădea salariul net

Dincolo de problemele legate de golurile din buget, există o sarcină administrativă imposibilă din Revoluţia fiscală anunţată de Guvern. Sunt critici dure ale specialiştilor şi consultanţi fiscali. Trecerea contribuţiilor la sistemul de pensii şi asigurări de sănătate doar în sarcina angajaţilor ar putea duce la scăderea salariului net, avertizează ei. În plus, impozitarea gospodăriilor seamănă cu o misiune imposibilă.

Un angajat plăteşte acum din salariul brut contribuţii pentru pensie, sănătate şi şomaj. Cea pentru şomaj dispare anul viitor, împreună cu alte trei taxe plătite de angajator. În plus, patronul va transfera angajatului sarcina lui fiscală. Salariaţii vor plăti contribuţii mai mari dintr-un salariu brut care nu se modifică, spun specialiştii. Va depinde de noroc păstrarea lefii, cred ei.

Mitel Spătaru, Partener taxe Finexpert: „Automat va afecta şi calculul de salarii. Ce soluţii vor fi? De la caz la caz. Poate sunt angajatori care, că să nu aibă probleme de retenţie de personal să majoreze zona de brut în aşa fel încât persoana să rămână cu acelaşi net şi să nu fie afectată”.

Tot de anul viitor se schimbă şi sistemul de taxare a venitului. Aproape şapte milioane de români vor trebui să depună declaraţii pentru impozitarea gospodăriilor, ajutaţi de consultanţi fiscali. Va fi nevoie de 35.000 de asemenea specialişti.

Alexandra Smedoiu, director în cadrul PwC România: „Suntem 5000 de consultanţi fiscali în toată ţara, deci nicicum 35.000. Din aceştia 1000 sunt în Bucureşti şi sunt judeţe care au 4-5 consultanţi fiscali. Asta este situaţia la momentul actual.”

Miruna Enache, Partener EY România: „Noi susţinem foarte tare un concept care şi-a demonstrat eficacitatea şi anume cel al cotei unice de impozitare”.

De altfel, şi reprezentanţii camerei de comerţ româno-americane au recomandat Guvernului să păstreze cota unică de impozitare de 16%. Proiectul Executivului propune impozitarea cu cel mult 10% a veniturilor unei gospodării. În plan este însă şi introducerea unor praguri de venituri neimpozabile şi o gamă largă de cheltuieli deductibile.

 

FOTO: INQUAM PHOTOS - Octav Ganea