Standard & Poor's ridică ratingul României de la „negativ” la „stabil”. Este prima modificare pozitivă a perspectivei, după 7 ani

Data actualizării: Data publicării:
bani cuburi cu initialele S&P
Standard and Poor’s a anunțat ratingul pentru datoria guvernamentală a României Foto: Guliver/GettyImages

Agenţia de rating Standard & Poor's a anunţat vineri seară îmbunătățirea perspectivei datoriei guvernamentale a României pe termen lung şi scurt în monedă locală şi valută. Astfel, de la „negativ” ratingul a fost ridicat la „stabil”. Premierul Florin Cîțu a reacționat pe Facebook spunând că este o „veste fantastică”.

Aceasta este prima modificare în sens pozitiv a perspectivei în cazul României pe care o face agenția de rating din ultimii 7 ani, mai precis din noiembrie 2013.

Agenţia S&P a reconfirmat totodată și ratingul suveran aferent datoriei guvernamentale a României la BBB-/A-3 pentru datoria pe termen lung şi scurt în monedă locală şi valută. Este ultima categorie recomandată investițiilor. Și la sfârșitul anului trecut ratingul fusese menținut în această categorie.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

„Vești fantastice pentru români! Am promis, am făcut. România apreciată de S&P cu modificarea perspectivei de la negativ la STABIL. Am luat și continuăm să luăm cele mai bune măsuri pentru economie”, a scris premierul Florin Cîțu pe Facebook.

„Standard & Poor’s a precizat în comunicatul de presă publicat în data de 16 aprilie 2021 că perspectiva stabilă arată credibilitatea măsurilor de consolidare fiscală promovate de Guvern şi anticipează că finanţele publice şi poziţia externă a României se vor stabiliza în următorii doi ani. Agenţia apreciază ca riscurile generate de deficitele gemene (deficitul bugetar şi deficitul de cont curent) încă ridicate ale României sunt atenuate de perspectiva absorbţiei unui volum important de fonduri europene (România fiind unul din principalii beneficiari ai fondurilor structurale prevăzute în Cadrul Multianual al UE şi în Facilitatea de Redresare şi Rezilienţă), precum şi de programul de reforme asumate de către Guvern pentru relansarea creşterii economice”, se arată într-un comunicat transmis vineri seara de Ministerul Finanţelor.

Potrivit agenției, reformele planificate de actualul guvern ar asigura crearea unui cadru fiscal mai robust, limitând riscurile de inversare a politicilor de consolidare fiscală, ceea ce va conduce la acțiuni de îmbunătățire a ratingului suveran al României, menționează Ministerul Finanțelor.

„Decizia Standard & Poor's reprezintă o dovadă a recunoașterii internaționale a eforturilor României pentru a asigura consolidarea fiscal-bugetară și confirmă că măsurile adoptate au fost cele corecte, necesare pentru țara noastră și așteptate de către partenerii noștri externi. Remarcăm de asemenea estimările pozitive ale agenției referitoare la potențialul de creștere economică a României pe termen mediu”, a declarat ministrul finanțelor, Alexandru Nazare.

Partenerii noștri