Sari la conținut

Grecia | Tehnologia, sursă de profit în timpul crizei

Controlul capitalurilor a blocat ieşirile şi intrările de bani din Grecia, a blocat banii oamenilor în conturi şi activitatea multor firme. În paralel însă, altele au înflorit. Printre ele e şi Viva Payments, o companie de plăţi electronice pentru care instaurarea controalelor pe capital a însemnat de fapt cea mai mare oportunitate de afaceri.

În plină criză, Grecia face loc noilor idei. Consumatorul mediu vrea mai mult pentru mai puţin, vrea preţuri mai mici dar servicii mai bune, iar inovaţia joacă un rol important.

Viva de pildă nu are modelul companiei tradiționale de plăti electronice. Aplicația ei permite orice de la rezervarea unui bilet la teatru, la chemarea unui taxi. Totul direct de pe mobil, totul în țara care pana acum a cumparat doar cu cash.

Nu doar serviciile se schimbă însă, ci şi industria. Producătorul local de telefoane Crypto tocmai a lansat un model premium la doar 299 de euro - e croit special pe gusturile si bugetul grecului de rând, dar compania recunoaşte că pentru a ajunge aici a trebuit să se lase ajustat de criză.

75 de companii de tehnologie îşi expun acum produsele la târgul de tehnologie de la Barcelona. Pentru ei recesiunea a adus multe schimbări dar şi nevoia de a găsi soluţii.

Criza ar putea să nu fie un sfârşit, ci un nou început pentru Grecia. Găsirea unui nou model de creştere e însă dureroasă - şomajul e la 30% iar incertitudinile politice abundă. Totuşi, se estimează că economia sa va reintra pe creştere în a doua parte a acestui an.