La cererea BNR, băncile înăspresc condițiile pentru cardurile de credit

Data publicării:
14012013 20card 20credit-43777

Evaluarea bonităţii clienţilor era practicată şi până acum, dar acum Banca Naţională vine cu o precizare: să se facă cel puţin o dată la cinci ani. Practic, clientul trebuie să demonstreze că încă îşi permite.

„În opinia mea, o revizuire a bonității la cinci ani este chiar foarte largă. Noi avem situații în care facem o revizuire la termene mai scurte, deci nu trebuie să ne facem din asta un subiect de discuție. Bineînțeles că se va discuta cu clientul, deci nu se vor face lucrurile altfel decât s-au facut până acum”, a spus Radu Graţian Gheţea, bancher .

Reevaluarea clienţilor de carduri de credit este, de fapt, o nouă limitare. Potrivit noului regulament al BNR, băncile vor putea să prelungească liniile de credit doar după ce vor reevalua capacitatea de rambursare a clienţilor. Asta va însemna că unele carduri vor fi limitate sau chiar anulate, pentru că deţinătorii acestora nu se vor mai încadra în criteriile băncilor.

La sfârşitul lunii septembrie, în România existau 2,2 milioane de carduri de credit valide. După reevaluările băncilor, numărul deţinătorilor de carduri de credit ar putea scădea la circa 1,5 milioane.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri