Dezvoltarea cu fonduri europene și condiții mai bune în spitale - prioritățile Oradei în acest an

Data actualizării: Data publicării:
Florin Birta

Accesarea fondurilor europene, dezvoltarea economică a orașului și condiții mai bune și aparatură performantă în spitale sunt câteva din prioritățile municipalității pentru anul 2019. Cu proiecte de peste 300 de milioane de euro din fonduri europene, din care sunt semnate contractele de finanțare pentru mai mult de jumătate din sumă, Oradea se va dezvolta și în următoarea perioadă cu bani europeni.

Ilie Bolojan, primarul Oradei: „Am identificat cinci priorități pe care le propunem să le urmărim anul acesta. Accesarea fondurilor europene, prima prioritate; susținerea proiectelor strategice ale orașului Oradea - a doua; a treia - aparatură performantă și condiții mai bune în spitalele din Oradea; a patra - revigorarea zonei centrale și a cincea - creșterea economică a orașului.”

Dezvoltarea Oradei se va baza și în anul acesta pe atragerea fondurilor europene și pe investițiile făcute în mai multe domenii, de la reabilitarea termică a spitalelor, la continuarea lucrărilor la rețeaua de termoficare şi construcția unor cămine noi pentru studenți.

Mircea Mălan, viceprimar al Oradei: „Avem în pregătire și în perioada următoare urmează să depundem cererea de finanțare pentru rețele - etapa a III-a, proiect în care vom înlocui 25 de kilometri de conducte și vom reabilita mai multe puncte termice.”

Ilie Bolojan, primarul Oradei: “Corelat cu aceste proiecte va fi necesar să executăm și alte proiecte, pentru că, spre exemplu, pentru a putea duce linia de tramvai pe Calea Aradului, asta va presupune desființarea unei benzi de circulație.”

Florin Birta, viceprimar al Oradei: “Va fi desființată această bandă de parcări care este folosită în acest moment pe Calea Aradului (foto jos), atât pe partea dreaptă, cât și pe partea stângă. Am căutat soluții să relocăm aceste locuri de parcare în spatele blocurilor.”

Se va pune accent şi pe conectarea rutieră și feroviară cu orașele dezvoltate din România. Edilii au readus în discuție colaborarea cu Consiliul Județean pentru a aduce curse externe pe aeroportul din Oradea

Mircea Mălan, viceprimar al Oradei: „Primăria Oradea a derulat proiecte de peste 300 de milioane de euro. Peste 174 de milioane de euro este valoarea totală a proiectelor depuse și care au contract de finanțare semnat. În anul care a trecut am reușit să atragem efectiv, să facem o absorbție concretă de peste 39 de milioane de euro.”

Reporter: Bianca Firezar / Operator: Norbert Hegedus

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri