Ministrul Finanțelor: “Exclud varianta unui acord cu FMI”. Precizările oficialului despre veniturile la buget în 2021

Data publicării:
IMF Greece FMI sediu sigCrisis
Guvernul exclude un acord cu FMI. Foto: AP Photo/ Cliff Owen

Ministrul Finanțelor Publice a spus, luni, la bilanțul unui an de guvernare, că exclude varianta unui acord cu FMI, deoarece România poate finanța un deficit mare.

“Exclud varianta unui acord cu FMI. Am arătat în acest an că dacă ai câștigat încrederea piețelor și investitorilor, poți să finanațezi un deficit mare, fără să ai nevoie de instituții financiare internaționale.

Avem finanțare pentru anul acesta. Este acoperit aproape 97% din necesarul de finanțare”, a declarat oficialul din Guvern, la Ministerul Finanțelor.

Veniturile bugetare vor crește anul viitor, în urma digitalizării și cu o colectare mai bună, a mai spus ministrul.

Creșterea ar putea depăși un punct procentual față de acest an, a precizat ministrul.

În context, ministrul a precizat că noul buget va fi prezentat după învestirea noului Guvern, și că nu va aduce creșteri de taxe.

Cîțu a precizat însă că pensiile vor crește și în 2021, 2022 și 2023, fără a oferi detalii, și a spus că alocațiile pentru copii se vor dubla în următorii doi ani.

Pe fondul creșterii deficitului bugetar și estimării unei contracții economice de 3,8% în anul 2020, datoria publică calculată conform metodologiei UE, a crescut de la 36,9% din PIB la sfârșitul lunii octombrie 2019, la 42,8% din PIB la sfârșitul lunii august 2020, dar sub plafonul de 60% din PIB stabilit prin Tratatul de la Maastricht, potrivit Mediafax.

Editor : Alexandru Costea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri