„Moment zero” al Sistemului de Garanție-Returnare din România: Primul centru regional RetuRO a devenit operațional

Data publicării:
Motostivuitor transportă ambalaje la un centru de reciclare RetuRO din Bonțida, Cluj Articol susținut de RetuRO
În centrul RetuRO din parcul industrial „Olympian” din comuna Bonțida se va realiza numărarea și sortarea ambalajelor de băuturi colectate de la comercianți. Foto: Inquam Photos/ Simion Tătaru

Sistemul de Garanție-Returnare (SGR), cel mai mare proiect de economie circulară din România, a intrat pe ultima sută de metri: Primul centru regional RetuRO (administratorul proiectului SGR) a fost deschis pe 27 noiembrie la Bonțida, județul Cluj. Acest centru, primul din cele 17 care urmează a fi deschise, reprezintă esența schimbării profunde în cultura reciclării și protecției mediului pe care o va aduce Sistemul de Garanție-Returnare în România.

Centrul RetuRO din Cluj a devenit practic operațional cu trei zile înaintea lansării oficiale a Sistemului de Garanție-Returnare, care intră în vigoare pe 30 noiembrie. Operaționalizarea acestui centru marchează astfel oficial pregătirea pentru „startul” programului SGR la nivel național.

Prin acest sistem, fiecare consumator va plăti o garanție de 50 de bani atunci când va cumpăra o băutură (apă, băuturi răcoritoare, bere, cidru, vin, băuturi spirtoase etc) de la un comerciant. SGR se aplică pentru ambalaje primare nereutilizabile din sticlă, plastic sau metal, cu volume cuprinse între 0,1 l şi 3 l, inclusiv. La returnarea ambalajului, consumatorul va primi apoi, pe loc, valoarea garanției (cei 50 de bani), fără a mai fi necesară prezentarea bonului fiscal și indiferent dacă produsul se găsește sau nu în magazin oria fost cumpărat din alt loc.

În centrul RetuRO din parcul industrial Olympian din comuna Bonțida se va realiza numărarea și sortarea ambalajelor de băuturi colectate de la comercianți. Centrul acoperă o suprafață totală de peste 4.700 de metri pătrați, unde sunt instalate echipamente de numărare și sortare asigurate de furnizorul Anker Andersen A/S din Danemarca. Compania este lider de piață în sisteme de numărare și sortare de înaltă performanță.

RetuRO (comunicat) (1 of 11)
Foto: RetuRO

RetuRO a semnat cu furnizorul danez un contract de achiziție „la cheie” a echipamentelor pentru toate centrele naționale. Până în acest moment, Anker Andersen A/S a livrat către RetuRO 20 de mașini de numărat, capabile să sorteze aproximativ 6.500 de ambalaje pe oră.

Aici, ambalajele din sticlă sunt numărate, sparte și pregătite pentru reciclare. Ambalajele metalice (aluminiu și oțel), dar și cele din plastic vor fi numărate, sortate și compactate pentru a fi trimise la firmele de reciclare.

În total, în România vor funcționa 17 astfel de centre, unde RetuRO va transporta ambalajele de băuturi colectate de la cei aproximativ 80.000 de operatori economici. Ambalajele vor fi numărate și sortate pentru a fi transportate, apoi, către companiile de reciclare, în vederea producerii de materie primă reciclată, care va fi folosită la producția de noi ambalaje de băuturi.

Se estimează că, în acest prim centru, vor fi sortate anual și trimise către reciclatori în jur de 800 milioane de ambalaje de băuturi.

Ce este RetuRO

RetuRO Sistem Garanție Returnare S.A. a fost înființată, conform legislației în vigoare, de către asociațiile reprezentative ale producătorilor de băuturi și ale comercianților pentru a gestiona sistemul de garanție-returnare, în curs de implementare în România. Ulterior, compania a adoptat în acționariat și statul român.

Cel mai mare proiect national de economie circulară, Sistemul Garanție-Returnare (SGR), se va lansa la 30 noiembrie 2023.

Anul viitor, România va deveni a doua țară ca mărime din Europa (după Germania) care va implementa cu succes Sistemul de Garanție-Returnare. La nivel general, acesta este un model de economie circulară care a fost testat în multe țări europene până acum, în diferite perioade și cu diferite nuanțe, în funcție de specificul geografic, demografic sau comercial.

Sistemul de Garanție-Returnare, administrat de RetuRO, prin care ambalajele pentru băuturi vor fi recuperate și refolosite, va asigura trasabilitatea completă a deșeurilor de ambalaje de băuturi și va crea un impact major pe piața de reciclare din România. Sistemul e considerat esențial pentru atingerea țintelor de colectare și reciclare la care România s-a angajat în fața UE.

RetuRO (comunicat) (2 of 11)
Foto: RetuRO

RetuRO a fost desemnată administrator al Sistemului Garanție - Returnare în România în august 2022 si este o societate ce are la bază principiul not-for-profit, ceea ce înseamnă că, prin actul constitutiv, aceasta şi-a asumat obligaţia de a reinvesti eventualul profit exclusiv în dezvoltarea sistemului.

Cum funcționează, practic, Sistemul de Garanție-Returnare

Printr-o analogie foarte simplă, Sistemul de Garanție – Returnare (SGR) este similar cu procesul de a folosi cărucioarelor de cumpărături în supermarketuri – clientul împrumută căruciorul oferind o garanție de 50 de bani și, ulterior, după finalizarea cumpărăturilor, pentru a recupera garanția achitată, trebuie să returneze căruciorul.

Detaliat, SGR reprezintă un program prin care românii vor plăti o garanție de 50 de bani atunci când vor cumpăra o băutură (apă, băuturi răcoritoare, bere, cidru, vin, băuturi spirtoase) de la un comerciant. Sistemul se aplică pentru ambalaje primare nereutilizabile din sticlă, plastic sau metal, cu volume cuprinse între 0,1 l şi 3 l inclusiv. Pentru a fi identificate ușor, produsele care vor face parte din sistem vor fi marcate cu un logo specific – Ambalaj cu garanție.

După golirea ambalajului, clientul va trebui să îl aducă într-unul dintre punctele de returnare organizate de comercianți, practic, în orice magazin din România. În schimbul ambalajului gol, clientul va primi înapoi, pe loc, valoarea garanției plătite inițial, fără a fi necesară prezentarea bonului fiscal și chiar dacă respectivul produs nu a fost cumpărat din acea locație.

Precizare importantă: Aceste produse, parte din SGR, vor ajunge treptat pe rafturile magazinelor, într-o perioadă de câteva luni după lansarea Sistemului de pe 30 noiembrie, în funcție de stocurile de produse în ambalaje non-SGR existente în piață. Așadar, RetuRO recomandă tututor românilor să nu își facă provizii de ambalaje înainte de lansarea SGR. Acestea nu vor fi acceptate în punctele de returnare, nefiind marcare cu logo-ul ce atestă că sunt purtătoare de garanție. Ambalajele non-SGR vor putea fi returnate, în continuare, prin metoda de colectare selectivă clasică, utilizată și până acum pentru recuperarea ambalajelor de toate tipurile, în punctele de colectare tradiționale.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri