Sari la conținut

Plafonul de garanții pentru Programul 'Prima Casă', suplimentat cu 500 de milioane de lei

 

Măsura Guvernului răspunde solicitărilor potențialilor beneficiari ai programului și ține cont de dinamica volumelor garantate în cadrul acestuia și de adoptarea legislației privind darea în plată, se arată într-un comunicat al Executivului.

Totodată, Hotărârea de Guvern introduce prevederi în cadrul Programului "Prima Casă", în scopul responsabilizării instituțiilor finanțatoare participante.

Astfel, finanțatorii eligibili participanți în cadrul programului nu pot prelua solicitări de acordare a unei finanțări garantate dacă acestea conduc la depășirea plafonului alocat. În cazul în care prevederea nu se respectă, responsabilitatea cu privire la modalitatea de soluționare a acestor situații revine în totalitate finanțatorului.

Agerpres notează că precizări au fost introduse pentru a fi preîntâmpinate situații care să conducă la încurajarea clienților să semneze antecontracte de vânzare-cumpărare, fără a avea o certitudine în privința sursei de finanțare și garantare, se arată în comunicat.

Potrivit Guvernului, de la inițierea Programului "Prima Casă" în 2009 până la 1 mai 2016, au fost acordate peste 178.000 de garanții, reprezentând un volum total de garantare de circa 15 miliarde de lei, aferent unor finanțări în valoare de 29,8 miliarde de lei. Rata de neplată în cadrul programului este de 0,34% din total credite acordate.

Executivul precizează că pe parcursul dezbaterii inițiativei legislative parlamentare privind darea în plată, aprobată prin Legea 77/2016, în primele patru luni ale acestui an a crescut cererea pentru acordarea de garanții în cadrul programului.

Astfel, până la 1 mai, au fost acordate 13.100 de garanții în valoare de 1,2 miliarde de lei, în timp ce în perioada similară a anilor 2015 și 2014 au fost acordate garanții în valoare de circa 668 de milioane de lei și respectiv 536 milioane de lei. Aceste evoluții au condus la necesitatea celei de-a doua redistribuiri a plafoanelor alocate pe instituții financiare în 2016, se spune în comunicat.

Ministerul Finanțelor Publice va monitoriza indicatorii pieței creditelor ipotecare pentru persoane fizice în perioada imediat următoare și va anunța strategia pe termen mediu privind derularea Programului "Prima Casă", astfel încât acesta să nu producă distorsiuni asupra pieței, se mai arată în comunicatul citat.