Sari la conținut

Premieră. Primăria care a câștigat returnarea de TVA în instanță

Premieră pentru administraţiile locale din România. Primăria Sinaia este prima din țară căreia îi va fi returnat TVA-ul după un proces în instanţă. Pârât în această judecată a fost ANAF-ul din Prahova, care va trebui să achite acum 470.000 de lei, adică TVA-ul din investiţia în telegondola din Sinaia.

„Telegondola Sinaia a fost inaugurată în anul 2008, iar investiția a fost de 8 milioane de euro. Este instalația de cablu care ajunge la cea mai mare altitudine din țară, 2050 de metri. În total sunt 40 de gondole, cu câte 8 locuri fiecare, ce pot transporta 1.500 de persoane pe oră”, relatează Ruxandra Morar, reporter Digi24.

După finalizarea investiţiei, Primăria Sinaia a cerut ANAF-ului restituirea cotei de TVA. Iniţial, Direcţia Finanţelor Publice Prahova a aprobat rambursarea celor 470.000 de lei. Ulterior însă, după un control la Primărie, ANAF a decis să nu mai vireze banii. Aşa că Primăria Sinaia a mers în instanţă pentru recuperarea banilor.

"E vorba de 4.295.000 de lei. Au decis să ne ramburseze suma de 3.825.000 de lei, iar pentru suma de 470.000 de lei, ne-au respins-o, au zis că nu ne încadrăm. Am acţionatat în instanţă, zilele trecute am câştigat şi cei 470.000 de lei pe care ei i-au respins la rambursare prima dată, plus 17.000 de lei chletuieli de judecată”, spune Vlad Oprea, primarul orașului Sinaia.

Procesul a durat mai bine de un an, iar Curtea de Apel Ploiești a decis că ANAF trebuie să dea banii.

„Digi24 a solicitat un punct de vedere atât de la Direcţia Regională a Finanţelor Publice Prahova, cât şi la ANAF. Până acum, însă, nu am primit niciun răspuns”, relatează Francesca Simionescu, reporter Digi24.

Mulți primari spun că decizia magistraților din Ploiești este binevenită, căci contribuie la eliminarea birocraţiei.

„Oricum este un lucru foarte bun. Noi suntem până la urmă tot statul şi tot noi să platim la stat? Statul ne dă înapoi nouă cotă defalcată din TVA, eu să dau înapoi... Oricum mi se pare un lucru nefiresc, aş putea spune”, spune Liviu Butnariu, primar Râşnov.

În România, mii de primării au făcut investiţii cu bani din bugetul local, adică ar putea cere returnarea TVA.