Prețul petrolului urcă accelerat. A crescut cu 3% într-o singură zi, din cauza îngrijorărilor legate de ofertă

Data publicării:
Santa Ana Winds And Hot Conditions Stoke Wildfire In Ventura CountyÊ
Sursa foto: Getty Images

Prețurile petrolului au crescut cu aproximativ 3%, în cursul zilei de miercuri. Pe piață există temeri legate de ofertă, în contextul în care OPEC+ a anunțat reduceri ale producției, iar stocurile din SUA au scăzut mai mult decât estimau analiștii.

Preţurile petrolului au crescut cu aproximativ 3% miercuri, după ce stocurile de ţiţei din SUA au scăzut mai mult decât erau aşteptările, amplificând îngrijorările legate de ofertă, pe fondul reducerilor de producţie ale OPEC+, transmite Reuters.

Contractele futures pentru ţiţeiul Brent au depăşit 97 dolari pe baril, urcând ulterior cu 2,55 dolari până la 96,51 dolari pe baril. Contractele futures pentru ţiţeiul (WTI) West Texas Intermediate, din SUA, au urcat cu 3,16 dolari, până la 93,54 dolari.

Ambele benchmarkuri au atins cel mai ridicat nivel din acest an în tranzacţiile intraday.

Stocurile de ţiţei din SUA au scăzut săptămâna trecută cu 2,2 milioane de barili, până la 416,3 milioane de barili, au arătat datele guvernamentale, în comparaţie cu aşteptările analiştilor dintr-un sondaj Reuters, privind o scădere de 320.000 de barili.

Stocurile de ţiţei de la Cushing, Oklahoma, centru de stocare şi punctul de livrare pentru contractele futures pentru ţiţei din SUA, au scăzut cu 943.000 de barili în cursul săptămânii, până la puţin sub 22 de milioane de barili, cel mai redus nivel din iulie 2022, arată datele.

Scumpiri la pompă, așteptate și în România

În acest context, sunt așteptate alte scumpiri la pompă și în România. Deja, prețurile de la benzină și motorină au urcat. Luni, 25 septembrie, spre exemplu, prețul mediu pentru un litru de motorină standard era de 7,74 lei, în timp ce un litru din cel mai ieftin sortiment de benzină se vindea, în medie, cu 7,37 lei.

Motorina a mai atins acest maxim, fără să-l depășească, în ianuarie 2023. Când vine vorba de benzină, ultima dată când acest carburant s-a vândut cu un preț asemănător cu el din prezent a fost în august 2022. Comparativ cu luna trecută, prețul mediu al unui litru de benzina s-a majorat cu 2,1%, ceea ce înseamnă că un plin (50 de litri) costă astăzi cu 7,5 lei mai mult decât în urmă cu 30 de zile.

În cazul motorinei, pretul mediu al unui litru a crescut cu 4%, ceea ce înseamnă că un plin (50 de litri) costă astăzi cu 15 lei mai mult.

Editor : C.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri