Românii au cheltuit mai puțin în decembrie 2012 decât cu un an în urmă

Data publicării:
01022013 20m 20consum-47168

Decembrie este o lună a cumpărăturilor, de aceea se aștepta o ridicare a consumului, dar iată că nu a ieșit. Pe tot anul cifra de afaceri în comerț a urcat cu doar 3,3%. Dacă este calculată și inflația, apropiată de 5%, se vede că de fapt nu prea avem un pas înainte al consumului.

Prin urmare cifrele care să dea o indicație asupra cererii la sfarșit de an nu sunt prea bune. În aceste condiții este posibil ca finalul de an să ne aducă tot o scădere economică. Era speranța că va fi cât de cât urnită căruța printr-o stimulare a consumului. Cei de la ING după ce au văzut datele au devenit și mai pesimiși și estimează o scădere a PIB-ului de circa 2% în trimestrul IV în raport cu trimestrul III.

Deci ar fi iarăși instalarea în recesiune. Datele semnal de creștere economică vin la jumătate acestei luni și atunci vom afla cum stăm. S-ar putea totuși să avem o influență în așa numita cerere agregată din cheltuielile statului, care a dat drumul la deficit în decembrie. Numai achizițiile de bunuri și servicii au fost de peste un miliard de euro în decembrie, adică 14% din ce s-a cheltuit în tot anul, dublu față de o lună obișnuită.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri