Şantaj pentru resurse. Cum a obţinut China una dintre cele mai mari mine de cupru din lume

Data publicării:
cupru-1

Guvernul chinez şi-a folosit propriul Consiliu al Concurenţei pentru a obţine una dintre cele mai mari mine de cupru din lume. Doi giganţi mondiali ai mineritului, Glencore şi Xtrata, au fuzionat recent. Şi cum orice fuziune atât de mare are nevoie de binecuvântarea autorităţilor anti-trust, chinezii au pus la cale un mic şantaj: „nu vă lăsăm să fuzionaţi dacă nu ne vindeţi o mină din Peru”, le-au spus chinezii giganţilor mineritului.

Gigantul minier Glencore Xstrata a anunţat luni că i-a vândut companiei chineze Minmetals Corp zăcământul de cupru Las Bambas din Peru pentru aproape 6 miliarde de dolari. În spatele acestor informaţii seci se află însă o negociere dură între autorităţile de la Beijing şi gigantul Glencore Xstrata.

Totul a început în momentul în care Glencore şi Xstrata şi-au anunţat fuziunea. Însă, cum companiile lucrau şi în China, autorităţile concurenţiale de la Beijing au început să ameninţe că nu o vor aproba dacă giganţii minieri occidentali nu renunţă la una dintre exploatări - la cea din Peru, de exemplu.

După ameninţările guvernului de la Beijing a venit o ofertă din partea companiei Minmetals, controlată de acelaşi guvern chinez. Aceasta s-a arătat dispusă să cumpere mina Las Bambas, aşa încât fuziunea Glencore-Xstrata să fie aprobată de autorităţile comuniste.

Industria chineză are nevoie de materii prime, aşa că, pentru guvernul de la Beijing, mina de cupru din Peru este mai degrabă una de aur.

Glencore şi Xstrata au acceptat în cele din urmă să renunţe la zăcământul din Peru. Au urmat apoi alte negocieri dure - cele privind preţul. Chinezii s-au simţit pe o poziţie de superioritate, aşa că au încercat să cumpere mina la un preţ mic. Însă nou formatul gigant minier nu a cedat până când compania controlată de guvernul de la Beijing nu a oferit un preţ corect: 5,8 miliarde de dolari.

Până la urmă, toată lumea a avut de câştigat. Fuziunea a fost aprobată, iar chinezii au pus mâna pe un zăcământ de care au atât de mare nevoie.

În următorul deceniu, din mina Las Bambas vor fi extrase 460.000 de tone de cupru. În acest moment, metalul este tranzacţionat la aproximativ 6600 de dolari pe tonă.

Business Club

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri