Taxe mari pentru afacerile mici. Guvernul ar putea scădea pragul de la care va impozita firmele mici

Data publicării:
lei ron bani mediafax foto octav ganea-15

Practic, acest prag va scădea cu 15.000 faţă de nivelul din prezent. Măsura va împovăra şi mai mult companiile care se luptă acum să menţină pe linia de plutire, avertizează analiştii economici.

În goana după cât mai mulţi bani la buget, autorităţile ar putea scădea pragul de la care o firmă este considerată microînreprindere, fiind impozitată ca atare, de la anul. Dacă are venituri de peste 50.000 de euro va plăti 16% impozit pe profit. Acum, pragul este de 65.000 de euro. Proiectul, avertizează consultanţii, va aduce costuri greu de suportat pentru mulţi antreprenori.

„Cheltuielile cu contabilitatea din partea acestor firme vor fi mai ridicate”, a spus Dragoş Cabat, analist economic.„Companiile sunt în situația de a face greșeli, sunt la limita supraviețuirii din cauza acestei multitudini de taxe”, a subliniat el.

Concret, o firmă de familie cu doi sau trei angajaţi, care are afaceri de 30.000 de euro anual, va plăti un impozit de 900 de euro. În plus, vor fi taxaţi şi cei care obţin venituri de cel puţin 20% din contracte de consultanţă.

Creşterea salariului minim, anunţată pentru anul viitor, ar putea avea însă un impact negativ asupra firmelor care se luptă să supravieţuiască. „Creșterea salariului minim are si partea lui pozitivă, munca este mai bine apreciată, dar are si probleme legate de sustenabilitatea procesului, mai ales la nivelul firmelor mai puțin profitabile”, a declarat guvernatorul BNR Mugur Isărescu.

Numărul firmelor mici aflate în insolvenţă va creşte cu 20% în acest an, ca urmare a impozitului de 3% pe venit, potrivit unui studiu Coface (COFAS). Oficialii Ministerului Finanţelor nu au comentat proiectul de ordonanţă de urgenţă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri