Febră a inițativelor județene de autostrăzi. Lege pentru una Bacău - Brașov și alta la nord

Data publicării:
autostrada nordului

Decât niciun proiect, mai bine o inflație de proiecte. Așa se pare că gândește conducerea PNL Bacău în privința unei autostrăzi care să lege Moldova de Transilvania. După ce au votat proiectul de lege pentru realizarea autostrăzii Ungheni – Iași – Târgu Mureș, parlamentarii PNL Bacău vor una și pe la ei.

Foto: Șeful PNL Bacău, Ionel Palăr, dă undă verde unei inițiative legislative pentru o nouă autostradă în zona Moldovei

Mai mulți parlamentarii PNL Bacău iniţiază o lege pentru construcţia autostrăzii Bacău – Braşov, cu toate că a fost aprobat proiectul unei autostrăzi care să traverseze Carpații Orientali în zona Neamț – Harghita.

„Parlamentarii de Bacău ai Partidului Naţional Liberal, deputaţii Tudoriţa Lungu şi Ionel Palăr şi senatorul Daniel Fenechiu, au primit din partea Biroului Politic Judeţean al PNL Bacău mandat să iniţieze un proiect de lege pentru construcţia autostrăzii Bacău-Braşov. După ce au iniţiat şi au susţinut Legea pentru construcţia "Autostrăzii Unirii" Ungheni - Iaşi - Târgu Mureş, parlamentarii băcăuani sunt decişi să militeze şi pentru cea de a doua variantă care poate scoate judeţul Bacău şi întreaga Regiune Nord-Est din izolare şi care poate duce la dezvoltarea zonei”, se spune într-un comunicat de presă de zilele trecute al biroului județean al formațiunii politice.

Dar cum explică PNL Bacău solicitarea? "În iunie 2015, la iniţiativa PNL Bacău, a fost semnată "Rezoluţie pentru Moldova" (,,,) Principalul punct din "Rezoluţia pentru Moldova" viza tocmai construcţia celor două autostrăzi, pentru că toată lumea este conştientă că, fără autostradă, economia din regiune este necompetitivă, nu se poate dezvolta turismul, iar forţa de muncă migrează. De aceea, după Iaşi - Târgu Mureş, care s-a transformat în lege, următorul pas este Bacău - Braşov. Este o decizie pe care am luat-o în forurile politice ale PNL Bacău şi care are sprijinul filialei. Susţinem orice fel de demers, ceea ce ne interesează este să avem autostrăzi, dacă se poate, realizate în acelaşi timp", a precizat Ionel Palăr, preşedintele PNL Bacău.

Parlamentarii băcăuani speră că demersul lor va fi susţinut de toţi senatorii şi deputaţii din Regiunea Nord-Est, indiferent de culoarea lor politică. Reamintim că legea pentru construcţia autostrăzii Iaşi - Târgu Mureş a fost adoptată săptămâna trecută în Camera Deputaţilor. Parlamentarii PSD de Bacău nu au votat în favoarea acestei legi, semn că nu doresc dezvoltarea Regiunii Nord-Est şi bunăstare pentru locuitorii judeţului Bacău, pe care îi reprezintă în Parlament.

Inițiativele vin in contextul în care la nivel local în România exită și alte mișcări cetățenești ce își propun realizarea de autostrăzi. Teoretic orice parlamentar poate iniția un proiect de act legislativ pentru realizarea unei autostrăzi în județul pe care îl reprezintă.

O a treia autostradă traversează Carpații Orientali pe la nord

Mai la nord, Mișcarea Civică Colectivă își propune o autostradă a Nordului între Suceava și Satu Mare prin Maramureș și Bistrița Năsăud. ”Din punctul nostru de vedere, ideea unei autostrăzi care leagă Petea – Satu Mare – Baia Mare – Mireșu Mare – Dej – Bistrița – Vatra Dornei – Suceava este una formidabilă. Cine s-a gândit la așa ceva are viziune și trebuie susținut. Acest lucru ar poziționa economic pe harta Europei și județul Suceava. Este o oportunitate la care nu trebuie renunțată. Din ceea ce cunoaștem noi, mulți dintre investitorii străini fug de județul Suceava tocmai din motivul că nu avem o infrastructură solidă. După finalizarea autostrăzii Satu Mare — Suceava, suntem convinși că într-un timp destul de scurt, alta va fii situația economică a județului Suceava. Mult mai bună, cu un număr redus de șomerii, cu lefuri mai mari”, este opinia inițiatorilor.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri