VIDEO. Cum arată galeriile metroului din Drumul Taberei

Data publicării:
metroul raul doamnei

Metroul va ajunge în cartierul bucureștean Drumul Taberei, în cel mai rău caz, la jumătatea anului viitor, spun oficialii Metrorex. Până atunci mai sunt multe de făcut. Chiar dacă staţiile şi tunelurile sunt aproape gata, la finisaje mai este de muncă. În plus, achiziţia sistemului de siguranţă a traficului este deocamdată blocată de o contestaţie depusă la Tribunalul Bucureşti. Când va fi gata, pe noua linie de metrou vor circula trenuri vechi. Abia în două luni Metrorex speră să dea drumul licitaţiei pentru cumpărarea de trenuri noi.

Cristina Sbîrn, jurnalist Digi24: Suntem la 15 metri sub pământ, în staţia de metrou Râul Doamnei, care este în momentul de faţă cea mai puţin avansată de pe magistrala care va lega cartierul bucureştean Drumul Taberei de centrul Capitalei. Deşi lucrările la structură sunt aproape gata, mai este, însă, mult de lucru la finisaje. Stadiul actual este undeva la 3%.

„Acest lucru nu trebuie să vă sperie, pentru că ritmul de lucru este corespunzător astfel încât spre sfârşitul anului, respectiv octombrie-noiembrie, să închidem şi această staţie din punct de vedere al finisajelor şi al căii de rulare”, spune Constantin Mustățea, directorul de investiții de la Metrorex.

Eroilor şi Academia Militară sunt alte două staţii unde muncitorii mai au serios de muncă la amenajarea lor. Stadiul finisajelor este la 40, respectiv 20%.

Alte staţii par că aşteaptă doar instalarea porţilor de acces. Staţia Orizont este una dintre ele.

Deocamdată, prin tunelurile Magistralei 5 de metrou circulă doar utilaje, care cară şine de cale ferată ce trebuie instalate.

Avansate sunt însă lucrările la depoul şi staţia de la Valea Ialomiţei. Arhitecţii au optat pentru o structură semiovală, fără stâlpi de susţinere, cu panouri ignifuge.

S-a mers pe ideea de dinamincitate şi poziţionarea panurilor de tablă emailată care finisează atât pereţii, cât şi planşeul staţiei. În momentul în care o loveşte cineva sau o zgârie rezistă mult mai bine decât o tablă obişnuită. Pe jos e granit. De ce? Pentru că de asemenea este un finisaj rezistent şi la foc şi la uzură”, explică Ana Berceanu, arhitect

Noua linie de metrou va avea 7 kilometri şi 10 staţii. În cel mai rău caz, spun oficialii Metrorex, vom circula pe ea la jumătatea anului viitor.

- Dacă sistemul de siguranţă al circulaţiei, care în momentul de faţă este contestat la tribunal, nu va fi gata, e o problemă, dar noi sperăm şi avem încredere în justiţie că va soluţia foarte repede, spune Constantin Mustățea, directorul de investiții al Metrorex.

- În situaţia cea mai rea, scenariul pesimist, este posibil ca abia în 2020 să avem metroul?

- Nu, nu, nu, nu. În scenariul pesimist, cel mai pesimist, spre jumătatea anului viitor.

Nouă luni vor dura lucrările la sistemul de siguranţă şi automatizare a traficului.

Când va fi gata, pe noua magistrală de metrou vor circula pentru început trenuri Bombardier, care au intrat în flota Metrorex începând cu 2003. Şefii regiei de transport spun, însă, că în cel mult două luni dau drumul licitaţiei pentru achiziţia a 13 noi trenuri. Valoarea investiţiei este estimată la peste 90 de milioane de euro.

Lucrările la metroul spre Drumul Taberei au început la finalul lui 2011. Timp de aproape doi ani s-a lucrat însă puţin, deoarece autorităţile au alocat bani cu ţârâita sau deloc. Abia din 2013 Bruxelles-ul a acceptat să dea bani pentru acest proiect şi au început lucrări mai serioase.

Primul termen de finalizare era 2015, însă darea în funcţiune se va produce cel mai probabil în 2019.

Asupra proiectului au apărut însă şi mari umbre de îndoială. O licitaţie de achiziţie de trenuri de la CAF a fost blocată în urma unor suspiciuni de corupţie. Recent OLAF, organismul antifraudă al Comisiei Europene, a anunţat că investigează nereguli în folosirea fondurilor cumunitare la construcţia Magistralei cinci.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri