Ultima rundă de negocieri cu FMI. Victor Ponta: Salariul minim, 900 de lei de la 1 iulie

Data publicării:
logo FMI-9

 

ACTUALIZARE 19.00. Salariul minim brut va fi majorat anul viitor în două etape, respectiv de la 800 lei, în prezent, la 850 lei începând cu 1 ianuarie şi la 900 lei de la 1 iulie, urmând să fie operate şi creşteri salariale individuale, dar nu pentru toţi bugetarii, ci ţintit pe profesori debutanţi şi medici rezidenţi.

Premierul Victor Ponta a declarat, de asemenea, luni, că accizele vor fi indexate de de la 1 ianuarie 2014 în funcţie de rata inflaţiei şi nu de cursul de schimb.

Guvernul va introduce o acciză de 0,7 cenţi la litrul de carburant, fie benzină, fie motorină, banii astfel colectaţi urmând să fie vărsaţi într-un fond special destinat investiţiilor în infrastructura rutieră, a anunţat premierul Victor Ponta.

ACTUALIZARE 17:50 Întâlnirea cu delegația FMI a fost mutată la sediul Ministerului Finanțelor Publice unde Daniel Chițoiu s-a dus cu un mandat comun pentru a negocia ultimele detalii. Potrivit unor informații, șefa misiunii FMI în România, Andrea Schaechter, nu ar fi de acord cu unele schimbări din proiectului de buget. Ar putea fi vorba despre taxele și impozitele ce urmează să fie implementate și creșterea salariilor mici de la buget. 

ACTUALIZARE 17:25 Victor Ponta a ieși de la discuțiile pe care le-a purtat cu Crin Antonescu.

S-a ajuns la o părere unitară în USL. Acum Chițoiu are un mandat politic clar, certificat de Crin Antonescu și de mine”, a spus acesta.


Discuțiile prelungite dintre cei doi lideri ai USL ar putea fi semnul unor neînțelegeri între PSD și PNL în legătură cu negocierile cu FMI și față de bugetul pe anul viitor. Aceasta, în condițiile în care premierul a s-a arătat deranjat de declarațiile colegului de alianță referitoare la acordul cu FMI.

Mai sunt doar două zile până când bugetul anului viitor va fi aprobat în şedinţa Executivului, iar proiectul va merge în Parlament pentru adoptare.

De rezultatele financiare ale anului 2014 depind bugetele şi pentru următorii doi ani, acesta fiind primul buget multi-anual al României. În acest context, tensiunile dintre liderii partidelor aflate la guvernare din ultima vreme pe marginea măsurilor fiscale care ar trebui sau nu să fie implementate anul viitor au dat de furcă reprezentanţilor Ministerului Finanţelor Publice, care trebuie să împartă cu grijă banii.

Cu sau fără aceste controverse însă, bugetul pentru 2014 va fi construit conform planului asumat de Uniunea Social Liberală.

Măsurile sunt încă negociate cu delegaţia Fondului Monetar Internaţional, care trebuie să îşi dea acceptul pe proiectul de buget înainte ca el să fie aprobat de guvernanţi.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri