30 de avioane militare chineze, detectate în jurul Taiwanului în doar 24 de ore

Data publicării:
China: 2022 Airshow China in Zhuhai
Avion de vânătoare chinez JL-10. Sursa foto: Profimedia Images

30 de avioane militare chineze au fost detectate în decursul ultimelor 24 de ore în jurul Taiwanului, a anunţat miercuri Ministerul Apărării de la Taipei, aceasta fiind una din cele mai importante desfăşurări din acest an.

Taiwanul este o insulă autonomă pe care Beijingul o revendică drept parte a teritoriului său şi asupra căreia vrea să preia controlul într-o zi chiar şi cu forţa dacă este necesar, notează AFP, potrivit Agerpres.

26 de avioane chineze au pătruns în Zona de identificare a apărării aeriene (Adiz) a insulei, a precizat ministerul taiwanez.

La 22 martie, Taiwanul a detectat 36 de avioane de război chineze în jurul insulei într-un interval de 24 de ore, recordul în acest an.

Recrudescenţa incursiunilor aparatelor chineze se înscrie în ceea ce experţii numesc strategia „zonei gri”, altfel spus acţiuni de intimidare care nu merg până la acte de război ca atare.

Aceste acţiuni s-au intensificat de la alegerea în 2016 a preşedintei Tsai Ing-wen, care consideră Taiwanul ca „deja independent” de facto, o linie roşie pentru Beijing.

Dar Tsai urmează să cedeze locul la 20 mai actualului vicepreşedinte, Lai Ching-te, membru al Partidului Democrat Progresist (DPP), la fel ca ea. Învingător în alegerile prezidenţiale din 13 ianuarie, Lai Ching-te este de asemenea un susţinător al unei linii ferme faţă de Beijing.

SUA ajută Taiwanul

Preşedintele american Joe Biden a cerut „pace şi stabilitate” în jurul insulei în cursul unei convorbiri telefonice purtate cu omologul său chinez, Xi Jinping.

„Problema Taiwanului este prima linie roşie de netrecut în relaţiile sino-americane”, i-a transmis Xi Jinping, potrivit propriilor declaraţii citate de agenţia de presă oficială chineză Xinhua.

Statele Unite nu cer independenţa Taiwanului, dar îi furnizează sprijin militar şi se opun oricărei schimbări a statu quo-ului insulei prin forţă, notează AFP.

Separat, guvernul de la Beijing a declarat că acordă o atenţie deosebită cutremurului cu magnitudinea de 7,3 grade care a zdruncinat Taiwanul şi evoluţiei situaţiei şi este dispus să ofere asistenţă, a declarat miercuri un purtător de cuvânt, citat de Xinhua.

China continentală este extrem de îngrijorată de situaţie şi transmite sincera sa simpatie compatrioţilor taiwanezi afectaţi de dezastru, a declarat Zhu Fenglian, purtător de cuvânt al Biroului de afaceri pentru Taiwan din cadrul Consiliului de Stat de la Beijing.

Un cutremur cu magnitudinea de 7,3 grade a zguduit miercuri, la 07:58 (ora Beijingului), zona maritimă din apropierea Hualien din Taiwan, urmat de mai multe replici, potrivit China Earthquake Networks Center.

Patru persoane şi-au pierdut viaţa şi peste 700 au fost rănite în Taiwan, potrivit autorităţilor de la Taipei, în urma acestui cutremur, cel mai puternic care a lovit insula în ultimii 25 de ani, potrivit AFP.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri