Cauza celei mai mari tragedii feroviare din Grecia. Premierul vorbește de o „eroare umană”

Data actualizării: Data publicării:
coliziune trenuri grecia
Cele două trenuri s-au lovit frontal după ce au circulat pe acelaşi tronson de cale ferată mai mulţi kilometri. Sursa foto Profimedia Images

Premierul grec Kyriakos Mitsotakis a declarat miercuri că accidentul feroviar, care a provocat zeci de morți și răniți, a avut loc din cauza „ unei erori umane tragice”, relatează CNN.

Mitsotakis a fost la locul accidentului, lângă orașul Larisa, iar ulterior a declarat că decizia ministrului grec al transporturilor Kostas Karamanlis de a demisiona a fost onorabilă, pentru că primele semne arată că tragedia feroviară s-a întâmplat din cauza unei erori umane. „Poziția lui îl onorează, deoarece totul arată că drama se datorează, din păcate, în principal unei erori umane tragice”, a spus Mitsotakis, adăugând că șefii Organizației Căilor Ferate Elene (OSE) și filiala acesteia ERGOSE și-au prezentat la rândul lor demisiile.

Premierul grec a spus că în timpul vizitei sale la spitalul din Larisa, unde mulți dintre răniți sunt tratați, s-a întâlnit cu rude ale morților și dispăruților. „M-au întrebat „de ce”. Și mi-au spus ca „niciodată să nu se mai întâmple așa ceva”. Le datorăm un răspuns sincer”, a spus el.

Majoritatea pasagerilor implicați în accident erau tineri, a declarat șeful unității de terapie intensivă a Spitalului General Larissa.„Majoritatea oamenilor din tren erau tineri”, a declarat Apostolos Komnos, potrivit sursei citate. Între timp, salvatorii continuă procesul de identificare a morților, a declarat purtătorul de cuvânt al Serviciului de Pompieri din Grecia, Vassilis Varthakogiannis.

Nu mai puțin de 38 de oameni au murit și alți 85 au fost răniți, după coliziunea celor două garnituri. E vorba despre un tren cu 350 de pasageri care mergea de la Atena spre Salonic și un tren de marfă care plecase din Salonic spre Larisa. Mai multe vagoane au deraiat, dintre care primele două au fost complet distruse, iar cel puțin trei au luat foc după impact.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Un purtător de cuvânt al guvernului grec a afirmat că cele două trenuri circulau pe acelaşi tronson de cale ferată „de mai mulţi kilometri”. Potrivit media elene este vorba despre „cel mai grav accident feroviar cu care s-a confruntat vreodată Grecia”. Lipsa sistemelor de securitate performante şi vechimea trenurilor erau acuzate încă înainte de accident.

Societatea de căi ferate din Grecia, Hellenic Train, privatizată în 2018, este controlată de grupul italian FS. „Este un accident inimaginabil”, a declarat pentru AFP preşedintele sindicatului mecanicilor de tren OSE, Kostas Genidounias, care se afla la locul accidentului.

„Două trenuri s-au aflat pe aceeaşi linie de cale ferată şi au intrat în coliziune frontală (...) Niciun sistem de securitate, telecomandă şi semnale de circulaţie nu funcţionează. Acest oribil accident ar fi fost evitat dacă sistemele de securitate funcţionau”, a spus el.

 

Editor : Loredana Bancăș

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri